Az állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője megismételte, ha semmi sem változik, Európa 2035-ben energiaellátásának 80 százalékát lesz kénytelen importból fedezni, az energiafüggőség pedig az energiaárakra, a versenyképességre és a külpolitikára is hatással van. Az Európai Tanács elnöke éppen ezért a belső energiapiacban rejlő lehetőségek teljes mértékű kihasználása mellett tört lándzsát.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ismertette, hogy az energiaellátás diverzifikációja már az elmúlt években megkezdődött, ami nem csak gazdasági, de geopolitikai okokból is hasznos. A bizottság elnöke azt is bejelentette, hogy Stefan Füle bővítési és szomszédságpolitikai biztos a jövő héten Kijevbe utazik, hogy konkrét kérdésekről tárgyaljon, a többi között a reggel aláírt politikai társulási egyezmény végrehajtásával kapcsolatban.

Herman Van Rompuy a társulási megállapodást annak jelének nevezte, hogy az unió szolidaritást vállal az ukrán néppel, és azt mondta: ez biztosítékot jelent, hogy az EU támogatja az ukrán nép vágyakozásait és változás iránti szomjúhozásukat. Az Európai Tanács elnöke emellett arról is beszélt, hogy az Európai Unió azt szeretné, hogy Ukrajna nyitott és modern országgá váljon, és bízik is abban, hogy ez sikerülni fog.

Bejelentette Van Rompuy továbbá, hogy az Európai Tanács úgy döntött, hogy legkésőbb júniusig Moldovával és Grúziával is aláírják a korábban már jóváhagyott szabadkereskedelmi és társulási megállapodást.