A svéd EU-biztos az uniós tagországok külügyminisztereinek pénteki tanácskozása előtt kijelentette: "a lehető legkeményebben dolgozunk rajta, hogy megkössük (a szerződést)". Hozzátette, az egyezség tartalma fontosabb, mint az, hogy gyorsan tető alá hozzák a megállapodást. Elmondta, a szabadkereskedelmi övezetről szóló szerződést csak akkor fogják megkötni, ha az mindkét fél számára előnyös, és megfelel az Európai Unió értékeinek és érdekeinek egyaránt.

Cecilia Malmström sajtótájékoztatója alatt mintegy száz aktivista tüntetett az egyezmény ellen a tanácsülésnek otthont adó brüsszeli épület előtt. A TTIP megkötésére irányuló tárgyalások újabb, immár tizennegyedik fordulója várhatóan júliusban kezdődik meg Brüsszelben.

Félnek a "globalizáció vesztesei"

A megkötendő megállapodás, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum (Transatlantic Trade and Investment Pact) nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A 2013 júliusában megkezdett tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

A felek szeretnének még az idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.