A stabilizációs intézkedések eredménye magáért beszél: az euró árfolyama javult, a piacok megnyugodtak - nyilatkozta Klaus Regling a Welt am Sonntagnak. Már csak kevesen spekulálnak az euróövezet bedöntésére az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) igazgatója szerint.

Márciusban az EU milliárdos segélycsomaggal sietett Görögország segítségére pénzügy reformokra tett ígéretek ellenében, ezzel párhuzamosan pedig életre hívta a fenyegető görög államcsőd közvetlen elhárítására és más törlesztési gondokkal küszködő országok megsegítésére az EFSF-et. A szervezet vezetője most méltatta Görögországnak az adósságválság felszámolására tett erőfeszítéseit, mondván, figyelemre méltó a kormány által a lakosság körében élvezett széles támogatás. Görögország az eltelt fél év alatt többet teljesített annál, mint amire igéretet tett - erre nem feltétlenül lehetett számítani Regling szerint.

Az EFSF igazgatója elenyészően kicsinek tartja annak a valószínűségét, hogy hozzá kelljen nyúlni a pénzalapokhoz Görög-, vagy Spanyolország, esetleg Portgália megmentése érdekében. Ha ez mégis előfodulna, egy segítségre szoruló országnak öt százalékos kamatot kellene fizetnie a felvett hitelre, szemben azzal a két százalékkal, amennyiért az EFSF ki tudja helyezni jelenleg a pénzt; a bajba jutott országok megsegélyezése tehát nyereséget hozna, így akár a német állam, mint befizető is profitálna az országok megmentéséből - figyelmeztetett Regling.

Az EFSF igazgatója elvetette az IMF mintájára felépülő európai valutaalap létrehozásának gondolatát. Már maga a fogalom is túl nagy várakozásokat ébreszt és túlságosan bürokratikusan is hangzik. Ilyen nagyhorderejű döntésre nincs is szükség - fogalmazott.