David Cameron egy hétfői kampányrendezvényen megismételte a kormány által korábban is hangoztatott érvet, amely szerint egy évtizednyi bizonytalanság várna a brit gazdaságra Brexit esetén. A kormányfő szerint a Brexit-párti tábor "az emberek munkahelyével űz hazárdjátékot", becsapja a választókat és nem hajlandó válaszolni a gazdasági kockázatokat firtató kérdésekre. Cameron a kormány tevékenységét szervező és segítő kabinetiroda nemrégiben közzétett tanulmányából idézett, amely szerint legalább egy évtizednyi bizonytalanságot okozna a brit gazdaságban Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból.

A tanulmány valószínűtlennek nevezte, hogy ha a brit választók a referendumon a Brexitre voksolnak, akkor a kilépési feltételekről az uniós szerződésekben szereplő kétévi tárgyalási időszak alatt megállapodásra lehetne jutni. Az elemzés szerint a tárgyalások bonyolultsága miatt a folyamat - és az ezzel járó bizonytalanság - legalább tíz évig, vagy ennél is hosszabb ideig elhúzódna, és ha úgy szűnne meg Nagy-Britannia EU-tagsága, hogy "semmi más nem lépne a helyébe", a brit üzleti szférának az EU-jogszabályok a továbbiakban nem biztosítanák a tagsággal járó kedvezményes hozzáférést az egységes uniós piachoz. A hétfői kampányrendezvényen David Cameron ennek a forgatókönyvnek a potenciális gazdasági hatásait hasonlította egy pokolgép robbanásához, kijelentve: ezt a pokolgépet éppen most próbálja a Brexit-párti tábor a brit gazdaság alá elhelyezni.

John Longworth, a Brexit-tábor hivatalos kampánycsoportja, a Vote Leave üzleti tanácsának elnöke - a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) volt vezérigazgatója - egy másik hétfői kampányrendezvényen ugyanakkor kijelentette, hogy véleménye szerint az euróövezet fog felrobbanni a belső feszültségek miatt, és "nem kellene abban a helyiségben tartózkodni, ahol ez a bomba majd működésbe lép". Longworth március elején volt kénytelen távozni a BCC éléről, miután - a kamarai szövetség deklaráltan semleges álláspontjával szembekerülve - a szervezet éves közgyűlésén azt mondta, hogy Nagy-Britanniára "fényesebb kilátások" várnának, ha kilépne az Európai Unióból. A Brexit-tábor hétfői kampányrendezvényén Longworth kijelentette: ha az euróövezet összeomlik, Nagy-Britanniának az EU tagjaként óhatatlanul hozzá kellene járulnia anyagilag "a romeltakarításhoz".

Ugyanezt hangoztatta hétfői kampányrendezvényén Boris Johnson, London előző polgármestere, a Brexit-tábor frontembere. Johnson szerint jóllehet David Cameron miniszterelnök az EU-val fenntartott brit viszonyrendszer újratárgyalásán ígéretet kapott arra, hogy Nagy-Britanniának nem kell anyagilag hozzájárulnia az euróövezet pénzügyi mentőmechanizmusaihoz, ez az ígéret azonban "annyit sem ér, mint a papír, amelyre nyomtatták".

A konzervatív politikus - aki saját kormányának hivatalos EU-párti álláspontja ellenében kampányol a Brexit mellett - kijelentette: e brüsszeli ígéretnek nincs jogi megalapozottsága, mivel nem szerepel az uniós szerződésekben ilyen kimaradási lehetőség. Johnson hozzátette: tekintettel az euróövezet déli gazdaságainak állapotára, nincs kétsége afelől, hogy Brüsszel Nagy-Britanniától is még több pénzt kér majd a mentőprogramokra, és ehhez - a kimaradási opcióval ellentétben - minden szerződéses alapfeltétel megvan.