A folytatódó tárgyalások célja a legjobb értékelés mihamarabbi elérése és az, hogy a helyreállítási eszközben rögzített feltételek teljesüljenek - mondta az MTI tudósítója szerint Valdis Dombrovskis az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az uniós bizottság ez idáig 22 tagország nemzeti tervét fogadta el. Négy ország, Magyarország, Lengyelország Svédország, Bulgária terveit még értékelik, Hollandia pedig még nem nyújtott be nemzeti tervet. A holland kormány jelezte, hogy 2022 tavaszán tervezik véglegesíteni azt - mondta az uniós biztos.

Kilábalóban vagyunk a válságból, a helyreállítási eszköz pedig segíteni fog ebben, az értékelések jó ütemben haladnak - fogalmazott Dombrovskis.

Az eddig elfogadott 22 terv kiegyensúlyozottan tükrözi a helyreállítási alap prioritásait - mondta Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos. A nemzeti tervekben szereplő célkitűzések jelentős része a zöld és a digitális átállást szolgálja, segíteni kívánja a fenntartható gazdasági növekedést, a szociális és területi kohéziót, a gazdasági és szociális ellenálló képesség növelését, valamint a következő generációkat támogató intézkedéseket irányoznak elő - írja az MTI.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy alaposan megvizsgálja a kifizetési kérelmeket, és érdekelt abban, hogy a lehető leggyorsabban lebonyolítsa az ügyeleteket. A tárgyalások és a vizsgálatok átlátható módon történnek, a bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy szintén tegyék nyilvánossá az információkat. Célja, hogy látható legyen, az eszköz miként szolgálja a meghatározott célokat - tette hozzá Gentiloni.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.