"Valódi párbeszéd folyik Lengyelországgal, de ez csak akkor hasznos, ha végül eredményeket is hoz" - közölte Frans Timmermans (képünkön), miután az uniós országok szakminiszterei a lengyel helyzetről tárgyaltak a belga fővárosban.

A részleges lengyel kormányátalakítás óta jobb a kommunikáció a felek között, a brüsszeli álláspont ugyanakkor változatlan, jelenleg Varsó hivatalos válaszára várnak - idézi az alelnököt az MTI.

A keddi találkozón döntések nem születtek a kérdésben, csak egyeztetés történt. Timmermans azonban arról számolt be, hogy a tagországok széles köre támogatásáról biztosította az Európai Bizottságot a vitában, és a résztvevők mindegyike kiállt a jogállamiság uniós alapelve mellett.

Hozzátette: "nem vitatják a tagállamok jogát az igazságszolgáltatási rendszerük átszervezésére, de a reform igénye nem lehet kifogás a bíróságok függetlenségének korlátozására vagy felszámolására, illetve a politikai ellenőrzés növelésére".

Michael Roth német külügyi államminiszter felszólította a bizottságot, hogy maradjon "megingathatatlan", ugyanis kulcsfontosságú az EU hitelessége szempontjából, hogy sikerül-e hatékonyan kezelni az ilyen problémákat. Hozzátette, ebben Párizs is teljes mértékben egyetért Berlinnel.

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes elmondta, szeretnék, ha a tagországok maguk is értékelnék a kifogásolt intézkedéseket, hogy eldönthessék, azok megfelelnek-e a jogállamisági elveknek. Még a napokban meg fogják küldeni a választ Brüsszelnek, azonban arra célzott, hogy nem terveznek változtatni a szóban forgó törvényeken, melyek szerinte nem jelentenek veszélyt a jogállamiságra.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig soha nem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Ugyanakkor hangsúlyozták, ha a következő három hónapban javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

A kép forrása: AFP/Emmanuel Dunand