Nem először figyelmeztet az Európai Parlament az Európában és a világon egyre inkább érezhető orosz befolyásolási kísérletekre, ál-hírterjesztésekre, propaganda-hadjáratokra. Legutóbb 2016-ban figyelmeztetett arra, hogy a Krím-félsziget megszállása óta a Kreml felerősítette az EU-ellenes információs hadviselést és Donbass-nál hibrid háborút folytat.

Az orosz kormány az eszközök széles skáláját, így agytrösztöket, többnyelvű TV-állomásokat (Russia Today), fiktív hírügynökségeket és multimédia-szolgáltatásokat (Szputnyik), valamint a közösségi médiát és internetes trollokat használ a demokratikus értékek megkérdőjelezésére és Európa megosztására - állapították meg a képviselők, akik szerint fel kell ismerni a jelenséget és az unión belül meg kell osztani az erre vonatkozó tagállami ismereteket. Fejleszteni kell az álhírekre, az orosz propagandára vonatkozó anyagi és humánerőforrásokat. Együtt kell működni a NATO-val és ez prioritást kell, hogy élvezzen az EU és Washington közötti kapcsolatok terén is.

Az európai politikusok hiányolják a közös uniós politikát az ügyben, valamint szükségesnek tartják az állampolgárok felkészítését a digitális kor kihívásaira. Érdekesség, hogy a nyílt befolyás szerzés ellen is felszólaltak: cél, hogy orosz ügynökök ne szerezzenek EP-képviselői mandátumot a jövő évi uniós választásokon. Így friss információk birtokában gyengíthetik az uniós összetartást és közös politikai cselekvést - tették hozzá.

Voltak súlyos ellenvélemények

Mások véleménye szerint az Európai Unió orwelli propagandagépezetet működtet a tagállamok gyengítésére, a nemzeti demokráciák aláásására, saját projektje képviseletére és terjesztésére. Sok millió eurót költ befolyásának terjesztésére, amellyel egyre inkább elveszíti a polgárok előtti hitelességét. A képviselők egy része aggasztóbbnak nevezte a komoly támogatást élvező uniós propagandát, mint az "orosz tákolmányokat".

Nem ezen a véleményen volt Julian King, a terrorizmus, a szervezett- és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős uniós biztos a vitán elmondta, az EU az elmúlt két év alatt mintegy 2500 példát gyűjtött össze arra, hogy a Kreml milyen formában finanszírozza, vagy irányítja a hamis hírek, a destabilizáló propaganda terjesztését.

Kép: Shutterstock

A tagállami válaszok helyett egységes EU-s fellépésre, hatékonyabb kommunikációra van szükség szerinte. "Magas színvonalú és szabad média teremthet lehetőséget arra, hogy a hamis hírek visszaszoríthatóak legyenek" - mondta el King.

Úgy látja, az orosz nyelvű hírszolgálatot kell indítani Brüsszelből, amely megfelelő információkat szolgáltat az orosz újságíróknak az EU intézményei részéről. Az uniós bizottság nevében ígéretet tett arra, hogy az orosz propaganda ellensúlyozásában az unió a tagállamokat az eddigit jelentősen meghaladó közösségi forrásokkal, szakértői munkával és a közösségi média, illetve a tömegkommunikáció legkorszerűbb eszközeivel is számoló, konkrét akciótervekkel segíti.

Az orosz propaganda befolyása egyre aggasztóbb méreteket ölt - mondta el beszédében Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője felszólalásában. Szerinte az EU propagandaellenes kampányainak megerősítése fontos, azonban mit sem ér azokban az országokban, ahol maguk a kormányok a propaganda legfőbb fogyasztói és terjesztői. A képviselő szerint Magyarország kormánya az elmúlt években folyamatosan Oroszország mellett állt ki és jelentős szerepet vállalt az orosz propaganda terjesztésében.

Az EU-nak fel kell ismernie, hogy elkerülhetetlen a független, szabad és elfogulatlan média támogatása jogszabályok által és pénzügyileg egyaránt - jelentette ki Jávor.

Az EP képviselői végezetül a párbeszéd megkezdését javasolták Moszkvával egy elmérgesedő hadjárat elkerülése érdekében. Azt sürgették, hogy az európai intézmények és a tagállamok egyeztetett módon tegyenek ellenintézkedéseket Moszkva destabilizációs törekvéseivel szemben.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában arról tájékoztatott: írásbeli hozzászólásában azt hangoztatta, hogy Magyarország nem maradhat az EU leggyengébb láncszeme az orosz propaganda elleni közös fellépésben.