A hétvégén hozta nyilvánosságra elemzését a japán Nomura bank az eurózóna válságának lehetséges fejleményeit illetően. Véleményük szerint a zóna felbomlásának veszélye jelentősen megnőtt, ami felveti a kérdést, hogy mely euróban denominált kötvények kerüljenek redenominálásra a régi-új nemzeti valutákban.

A befektetőknek alapvetően két szempont figyelembevételét javasolják. Egyfelől az adott kötvény jogi illetősége, valamint a felbomlás várható módja, amelynek központi kérdése, hogy az euró megszűnik létezni vagy sem.

Részleges felbomlás esetén az EU periféria országainak belföldi jogi illetőségű kötvényeit fenyegeti a legjobban a redenomináció veszélye, ezekkel az eszközökkel várhatóan alacsonyabb áron kereskednek majd, mint a hasonló, külföldi jogi illetőségű kötvényekkel. Az eurózóna teljes felbomlása esetén bonyolultabb a helyzet, hiszen ekkor a külföldi jogi illetőségű kötvényeket is redenominálni kell majd valamilyen módon, ami történhet vagy nemzeti valutákban vagy ECU-ban.

A Nomura elemzői hozzáteszik, a redenomináció természetesen nem csak jogi probléma, a különböző gazdasági súlyú országok eszközeinek redenominációja eltérő gazdasági következményekkel jár majd.