A jegybank júniusban vette irányítása alá és zárta be az ország negyedik legnagyobb kereskedelmi bankját, a Corporate Commercial Bankot (Corpbank), miután betétesek rohanták meg pénzüket felvenni. A pánik hamarosan egy mások bankra is átterjedt. A hatóságok ekkor készenléti hitelkeretet nyitottak a pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében.

A jegybank kormányzója, Ivan Iszkrov levélben kérte fel az IMF-et, hogy legközelebbi idén esedékes felülvizsgálatával egy időben végezze el a bankrendszer átvilágítását is. A jegybank közleménye leszögezi, hogy minden szükséges lépést megtettek a Corpbank helyzetének rendezésére és a bankrendszerre kifejtett hatás mérséklésére. A közlemény hangsúlyozza, hogy a bankrendszer jó állapotban van és megfelelően működik. "Az IMF felülvizsgálata ennek ellenére is sokat tehet a bizalom helyreállítása és a stabilitás megőrzése érdekében" - fogalmaz a közlemény.

Az IMF már végzett egy hasonló vizsgálatot Bulgáriában 2008-ban. A vizsgálat keretében az IMF szakértői megvizsgálják a pénzügyi rendszer stabilitását, stresszteszteket hajtanak végre és értékelik a banki, biztosítási és pénzügyi felügyelet munkájának hatékonyságát az elfogadott nemzetközi kritériumok szempontjából.

Az átvilágítási program alapvetően azt méri fel, hogy a felügyeleti és döntéshozói szint, illetve a pénzügyi rendszer maga milyen hatékonysággal képes reagálni rendszerszintű stresszhelyzetekre, valamint beazonosítja azokat a fő sérülékenységi pontokat, amelyeken keresztül pénzügyi krízishelyzetet lehet kiváltani.