Reménykeltően haladnak a tárgyalások az athéni vezetéssel a görög államadósság-válság kezelését szolgáló nemzetközi hitelprogram folytatásáról - mondta egy hétfői német lapinterjúban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai igazgatója, aki szerint a görög állam valószínűleg júniusig külső segítség nélkül is fizetőképes marad.

Poul Thomsen a Handelsblatt című üzleti lapnak elmondta, hogy "néhány napja valamivel nagyobb lendülettel haladnak a tárgyalások" a Görögországnak válságkezelő hiteleket biztosító intézmények - az IMF, az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (ECB) csoportja - és a görög kormány között.

Ez "jó fejlemény és okot ad a reménykedésre", de a cél még nagyon messze van, és "jelentősen nagyobb lendület" szükséges ahhoz, hogy időben eredményre vezessenek a tárgyalások - mondta az IMF európai igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő van még, azt mondta, hogy a görög államháztartás forrásai "talán júniusig" kitartanak, utána viszont Athénnak igen súlyos hiteltörlesztési kötelezettségeket kell teljesítenie, ezért még ezelőtt megállapodásra kell jutni.

Az IMF azt várja, hogy Görögország az euróövezet tagja marad és a görög kormány komolyan veszi saját állítását, miszerint mindent meg akar tenni az euróövezeti tagság megtartásáért - mondta Poul Thomsen, hangsúlyozva, hogy az esetleges kilépés a valutaunióból Görögországban "traumatikus" hatást fejtene ki, és kockázatoknak tenné ki Európát.

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az IMF, az EB és az EKB által összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A támogatási program meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormány részletes reformjavaslatait április végéig kell jóváhagynia az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak, különben nem folyósítják a második csomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Görögországnak nagyjából 10 milliárd euró hitelt kell törlesztenie májustól augusztus végéig.