Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében úgy értékel: az ország mérsékelt ütemű kilábalása a válságból ugyan továbbra is tart, de az elmúlt időszakban - elsősorban átmeneti hatások miatt - lassult a növekedés üteme.

A Valutaalap elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdaság bővülését ösztönző makrogazdasági programokat óvatosan kell kivezetni, annak ellenére, hogy a fiskális támogatás lehetőségei a magas államadóssági szint miatt korlátozottak.

Az IMF az ország stabilitása szempontjából rendkívül fontosnak tartja, hogy az amerikai államadósság stabilizálódjon, és üdvözli azt a szándékot, hogy az évtized közepére egyensúlyba, azt követően pedig csökkenő pályára kerüljön a GDP-arányos adósság szintje. A szervezet igazgatótanácsa kiemeli: életbevágóan fontos, hogy egyezség szülessen az adósságplafon emeléséről és egy átfogó középtávú konszolidációs programról.

A Valutaalap szerint egy ilyen intézkedéscsomagnak már 2012-ben életbe kellene lépnie annak érdekében, hogy az ország megtartsa hitelességét a pénzpiacokon. Ennek a költségvetési jogosultságok felülvizsgálatát, így az egészségügyi kiadások területén megtakarításokat, illetve az adóbevételek növelését kell tartalmaznia. Az igazgatótanács pozitív lépésnek ítéli a nem védelmi jellegű egyszeri kiadások korlátozására, valamint a túlzott költségvetési deficit esetében automatikusan hatályba lépő szankciókra tett javaslatokat.

Az igazgatótanács megjegyzi, hogy további lépésekre van szükség az ingatlan-, illetve a munkaerőpiac gondjainak megoldására. A lakások értékesítésének elősegítése, illetve a meglévő jelzáloghitelek módosítását előirányozó intézkedések hozzájárulnának az ingatlanárak stabilizálódásához; továbbá felül kell vizsgálni az érvényben lévő munkaerő-piaci és oktatási programokat - értékel a szervezet.

A szervezet a jelentésben megismétli júniusi előrejelzéseit. Ennek értelmében az amerikai gazdaság az idén 2,5 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet. A fogyasztói árak 2011-ben 2,8 százalékkal, 2012-ben pedig 1,6 százalékkal emelkedhetnek. A munkanélküliségi ráta pedig az idei évi 8,9 százalékról 8,4 százalékra csökkenhet 2012-ben.