Sajátos következménye lehet annak, hogy egyre erősebbek azok bizonyítékok, amelyek szerint az iráni légvédelem lőtte le Teherán mellett az ukrán utasszállító gépet - derül ki a New York Times cikkéből. A katasztrófában 63 kanadai állampolgár vesztette életét, ami keserűséget és felháborodást váltott ki az észak-amerikai országban. Újságírók ennek nyomán azzal a bombázták Justin Trudeau miniszterelnököt, hogy nem tartja-e legalább részben felelősnek Donald Trump amerikai elnököt, akinek döntése nyomán háborús feszültség alakult ki Irán körül?

Trudeau már a tragédia másnapján azt mondta, hogy hírszerzési információk bizonyítják: az iráni légvédelem lőtte le az ukrán polgári repülőgépet. Ez még azt megelőzően történt, hogy nyilvánosságra került a videófelvétel, amely perdöntő bizonyíték lehet erre. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az elhunytak családtagjai, minden kanadai és ő maga is válaszokat akar az iráni hatóságoktól arról, hogy mi történt valójában.

El fognak gondolkodni

Ha bebizonyosodik, hogy egy iráni rakéta végzett a géppel, akkor elkerülhetetlenül felmerül a kérdés: hibáztatható-e ezért az Egyesült Államok, Kanada legfontosabb szövetségese azon az alapon, hogy Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálásával az USA okozta azt a háborús feszültséget, amelynek velejárója egy ilyen tragédia lehetősége? Egy ottawai sajtókonferencián a riporterek újra és újra felvetették Trudeau-nak az USA és Trump közvetett felelősségének lehetőségét.

A válasz szerint "ez a számos kérdés közé tartozik, amin az emberek el fognak gondolkodni és választ fognak rá találni". Richard Johnston politológus professzor szerint az ügy bonyolultabbá fogja tenni az USA és Kanada viszonyát.

Sok kanadai gyanakodva tekint Trumpra, így az eset még erőteljesebben szembe fordíthatja őket az amerikai elnökkel. A szakértő szerint Trudeau kerülni fogja az egyértelmű állásfoglalást, mert a kanadai parlament és az amerikai szenátus előtt fekszik az újratárgyalt Kanada-Mexikó-USA szabadkereskedelmi egyezmény ratifikálása. Mivel országának az USA messze a legnagyobb gazdasági partnere, nem fogja veszélyeztetni, hogy az egyezmény életbe lépjen.

Trump és Trudeau viszonya elég rossz, az amerikai elnök több twitterüzenetében ekézte kanadai kollégáját, aki szerinte kétarcú, gyenge, és hazudozik. Az észak-amerikai ország történetében 1985. óta ez volt a legtöbb kanadai életet követelő légi szerencsétlenség. Akkor az Air India egyik járatán robbant bomba, amely 329 embert ölt meg, főként kanadai és indiai állampolgárokat. Az év elején kialakult feszült közel-keleti helyzetben Ottawa felfüggesztette iraki kiképző programját és hazarendelte az ország katonáinak egy részét az arab országból.