Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vártnál kevésbé lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése májusban éves szinten Japánban, ahol a becsültnél magasabb lett a munkanélküliségi ráta.

A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium kedden közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 8,2 százalékkal nőtt májusban tavaly májushoz képest, a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. Szakértők kisebb, 7,9 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számította az áprilisi 11,9 százalékos bővülés után.

Havi összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkent a japán kiskereskedelmi forgalom májusban.

Eközben a munkanélküliségi ráta már a harmadik egymást követő hónapban nőtt, tavaly november óta legmagasabb szintre emelkedett. A munkanélküliségi ráta 3 százalék volt májusban az áprilisi 2,8 százalék után. Elemzők enyhébb emelkedésre, 2,9 százalékra számítottak a múlt hónapra.

Bár a külföldi nézők nem vehetnek részt az olimpián, az eseményre mégis a világ minden tájáról érkeznek majd sportolók és hivatalos személyek, ami növeli annak kockázatát, hogy a koronavírus új változatait Japánba is behurcolják. Sőt, közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a játékok "szuperterjesztő" eseménnyé válhatnak. Közben közgazdászok szerint gazdaságilag is óriási bukás lehet a nyári olimpia.