A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatók az orosz fegyveres erők az Oroszországgal szomszédos Ukrajnában. Korábban, a nap folyamán maga az orosz törvényhozás felsőháza fordult az orosz elnökhöz, hogy "mindenre kiterjedő intézkedéseket" foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében. Az elnök ezután terjesztette be javaslatát.

Az orosz alkotmány szerint a fegyveres erők külföldi alkalmazásáról a Szövetségi Tanács dönthet, és erre az orosz államfő tehet javaslatot. A parlamenti határozat a felsőházi jóváhagyással életbe is lépett.

Ez még csak felhatalmazás

Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az orosz elnök élni fog ezzel a felhatalmazással - magyarázta Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a döntést.

Az orosz külügyi vezető az államfő megbízottjaként vett részt a parlament felsőházának szombati rendkívüli ülésén. Ő olvasta fel a szenátorok előtt az elnök kérelmét. Valentyina Matvijenko, az orosz Szövetségi tanács elnöke a határozat elfogadását követően azt hangoztatta, hogy a törvényhozás az alkotmánynak megfelelően járt el.

Még nincs utasítás

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azt közölte a Rosszija 24 hírtelevízióban, hogy az elnök nem adott utasítást a fegyveres erők ukrajnai bevetésére. A Kreml befolyásos tisztviselője az Interfax orosz hírügynökségnek megerősítette, hogy az elnök a döntést "a helyzet alakulásától" függően fogja meghozni. Remélte, hogy "a helyzet nem fog romlani abba az irányba, ahova most tart és nem jelent veszélyt a Krím félszigeten élő oroszokra". Az Eho Moszkvi rádiónak Peszkov azt mondta, hogy az államfőnek "joga van (a fegyveres erők alkalmazására), de ez nem jelenti azt, hogy közvetlenül ebben a pillanatban élni fog vele".

Már el is foglalták a Krím-félszigetet?

A Reuters tudósítása szerint sokan gondolják úgy, hogy a Krím-félszigeten jelenlévő haderő orosz és az orosz csapatok már elfoglalták a félszigetet. Az akció eddig nem fordult véres összecsapásba, miután az új kijevi kormány tehetetlen.
Korábban az ukrán vezérkar közölte, hogy a teljes ukrán hadiflottát kivonják Szevasztopolból. Az ukrán határőrség még szombat délelőtt közölte, hogy az ország hadihajóit harckészültségbe helyezték, s ennek keretében kifutnak majd a tengerre. Előzőleg több helyszínről is jelentették, hogy orosz erők megpróbálják a Krímben ellenőrzésük alá vonni az ukrán erők laktanyáit és parancsnoki posztjait.

Ez állt a beterjesztésben

A törvényhozás felsőházának rendkívüli ülése nyílt volt, azt élőben közvetítette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió. Az elnök beterjesztésében ez állt: "Az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzettel, az orosz állampolgárok, honfitársaink, a nemzetközi egyezmény alapján Ukrajna (a Krími Autonóm Köztársaság) területén állomásozó orosz fegyveres erők személyi állománya életének veszélyeztetettségével kapcsolatban, az Oroszországi Föderáció 102. cikkelye 1. fejezetének G. pontja alapján kérelmet terjesztek be az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsához az orosz fegyveres erők alkalmazásáról Ukrajna területén, a társadalmi-politikai helyzet rendeződéséig ebben az országban". A javaslatot így fogadta el a parlament felsőháza.

Rendeljék haza az orosz nagykövetet az USA-ból!

A Szövetségi Tanács rendkívüli ülésén az is elhangzott, hogy Barack Obama amerikai elnök megfenyegette és ezzel megsértette Oroszországot, ezért haza kell rendelni az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet. Valentyina Matvijenko, a felsőház elnöke felkérte a törvényhozó szerv külügyi bizottságát, hogy készítse elő az orosz nagykövet hazarendelésével kapcsolatos határozati javaslatát.

Az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki pénteken az Ukrajnából jelentett orosz katonai csapatmozgások miatt, és figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai intervenciónak "ára lesz".

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ezzel kapcsolatban az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Vlagyimir Putyinnak megvan minden eszköze a "helyzet rendezésére", beleértve az orosz nagykövet hazahívását az Egyesült Államokból. Hangsúlyozta, hogy az orosz államfő sem az orosz csapatok fellépése, sem az orosz nagykövet Egyesült Államokból való visszahívása ügyében nem hozott döntést.