Nagyon kedvezményes áron szállít elektromos energiát a Hidroelectrica a Moldovai Köztársaságba - írja a Maszol az economica.net gazdasági hírportál cikke alapján. A vízerőműveket működtető állami vállalat a moldovai kormány által kijelölt Energocommal alá írt alá szerződést.

Ennek értelmében a moldovai cég 450 lej/MWh (egy lej 85 forint) áron vásárolja az elektromos energiát. A szállítás az október 13-ról 14-re virradó éjszakán kezdődik. A bukaresti kormány sürgősségi rendeletben intézkedett arról, hogy a romániai áramtermelők ezen áron kötelesek áramot szállítani a Pruton túli országba.

A sürgősségi rendelet oka az volt, hogy Ukrajna beszüntette az áramexportot, azt követően, hogy Oroszország több rakétacsapást mért az energetikai rendszerére. Korábban a Moldovai Köztársaság fogyasztásának mintegy 30 százalékát ukrán importból fedezte.

Harmadáron kapják az áramot

A 450 lej/MWh négy és félszerese annak az árnak, amelyet azok a hazai fogyasztók fizetnek, akik maximum 225 kWh áramot használnak havonta, azonban lényegesen kisebb a piaci áraknál. A másnapi szállításra vonatkozó, úgynevezett spot piacon jelenleg 1460 lej/MWh áron kereskednek a villanyárammal.

A bukaresti áramtőzsdén (OPCOM) szeptember 1. óta, amikor a kormány bevezette, hogy a szolgáltatóknak legfeljebb 1300 lej/MWh árig kompenzálja a megvásárolt energiát, lényegében semmiféle tevékenység nem folyik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Hidroelectrica számára a 450 lej/MWh is tisztességes nyereséget biztosít, mivel a vízenergia előállítási költségei minimális mértékben nőttek az elmúlt időszakban, miközben az ára az egekig emelkedett.