Az oroszbarát szeparatisták által megszállt Donyecki Népköztársaság bírósága halálra ítélte Aiden Aslint és Shaun Pinnert, valamint egy marokkóit, Brahim Saadunt, mert "zsoldosként" harcoltak Ukrajna oldalán - jelentette csütörtökön az orosz Tass hírszolgálat. A három katonának joga van fellebbezni, és a Tass szerint kegyelemre jogosultak.

Aslin és Pinner a dél-ukrajnai Mariupol városáért áprilisban vívott heves harcok után kerültek az orosz erők fogságába. Később mindkettőjüket fogságban mutatták be az orosz állami televízióban. Orosz tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy jól bánnak velük, de azzal vádolták őket, hogy zsoldosok, és azt mondták, hogy a genfi egyezmény értelmében nem jogosultak katonaként védelemre – írja a Bloomberg.

"Teljes mértékben elítélem a két brit halálos ítéletét" - közölte Liz Truss brit külügyminiszter a Twitteren. "Ők hadifoglyok. Ez egy látszatítélet, amelynek egyáltalán nincs legitimitása" - tette hozzá.

Aslin négy évig szolgált tengerészgyalogosként az ukrán hadseregben, miután 2018-ban az országba költözött - közölte Robert Jenrick brit parlamenti képviselő áprilisban a Twitteren a fogoly családjára hivatkozva. A brit média arról számolt be, hogy Pinner egy volt brit katona, aki szintén négy évvel ezelőtt költözött Ukrajnába.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport