A Kreml elsőszámú szóvivője, Dmitrij Peskov hétfőn nyilatkozott a Reutersnek, miközben az orosz és ukrán felek újabb tárgyalásra készültek. Putyin másfél héttel ezelőtt adott parancsot Ukrajna lerohanására, akkor céljai az ország demilitartizálása és denácifikációja volt, nem sokkal azelőtt pedig NATO tagságának örökös blokkolása.

Peskov szerint nagyon egyszerű a helyzet, és azt állítja, ezzel a ukrán tárgyalófelek is tisztában vannak, ennek tudatában érkeznek a harmadik egyeztetésre. Oroszország azt követeli, hogy:

  • Ukrajna vessen véget a katonai tevékenységének
  • Alkotmányába foglalja bele az ország semlegességét
  • Ismerje el a Krím-félszigetet Oroszország részként
  • Ismerje el a Luhanszi és Donbaszi Népköztársaságokat, független államokként

A szóvivő szerint Putyin semmilyen további terjeszkedésre nem készül. Ukrajna demilitarizációja folyik, és befogják fejezni, de ha az ukrán katonák abbahagyják a támadást, akkor senki sem fog lőni. Azt is mondta, hogy ha garantálva lesz az ország semlegessége, akkor "egy pillanat alatt" befejezik a konfliktust, de ehhez az kell, hogy alkotmányba iktassák, az ország semlegességét, ne csatlakozhasson egyik blokkhoz sem.

Az, hogy Oroszország mennyire elégedne meg a maradék ukrán területek tényleges semlegességével, kérdéses. Egyes megfejtések szerint magukhoz láncolnák az országot, mások szerint ténylegesen csak az a lényeg, hogy ne csatlakozhassanak a Nyugathoz, mivel egy esetleges sikeres gazdasági-társadalmi fejlődés "rossz példát" mutatna az orosz lakosságnak.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.