E forrás szerint egy oroszországi katonából álló harmincfős csoport helyi idő szerint reggel hat órakor kerítette hatalmába az őrhelyet Csernomorszkoje faluban. Ugyanez a hírügynökség arról is hírt adott, hogy a Krím-félszigetet a szárazfölddel összekötő Perekopi-földszorosban az orosz katonák egymás után alakítják ki a határőrhelyeket.

Az interfax.ru hírportál vasárnap jelentette: a krími hatóságok a Krímet és Oroszországok közvetlenül összekötő vasútvonalakat akarják kiépíteni oly módon, hogy a sínek a Krím félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoroson keresztül haladjanak, így azok a jövőben elkerülnék az ukrán területet.

Korábban Vitalij Klicsko pártja azt követelte az ukrán hatóságoktól, hogy zárják le Ukrajna krími határait, rendeljenek el légtérzárlatot a félsziget felett, illetve állítsák le a kompközlekedést a Kercsi-szorosban. Az Ütés (Udar) párt közleménye szerint jelenleg az ukrán államiság és az ország területi épsége forog kockán.

Rakétákat, lőszereket, robbanóanyagokat loptak?

Vasárnap az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint közösségi portálokon és egyes sajtóközlések szerint a lembergi 80. számú légi szállítású ezred raktáraiból nagy mennyiségű lőszert, robbanóanyagot és rakétákat loptak el. Az ukrán védelmi minisztérium vasárnap cáfolta ezt a hírt, a védelmi tárca szerint a lopásról szóló híresztelés nem más, mint szemenszedett hazugság - adták hírül ukrán hírportálok. Valentin Radik alezredes, a 80. számú légi mozgatású ezred helyettes parancsnoka a sajtónak elmondta: "az egység egész fegyverzete és lőszerei a helyükön vannak, megbízható őrizet alatt."

A védelmi minisztérium arra kérte az újságírókat és a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy tartózkodjanak álhírek közreadásától, mert azokkal pánikot kelthetnek a lakosság körében. A tárca szerint sajtóközpontja éjjel-nappal az újságírók rendelkezésére áll, és minden szükséges tájékoztatást megad a hozzá fordulóknak.

Motoros tüntetés Kárpátalján

Kárpátaljai motorosok tüntettek vasárnap Ungváron Ukrajna területi egységének és békéjének megőrzése mellett, és tiltakoztak krími társaik szakadárokat támogató megnyilvánulásai ellen. A Kárpátalja különböző részeiből érkezett motorosok a városközpontban lévő Petőfi téren gyülekeztek, majd ukrán nemzeti színű zászlókkal fellobogózott járműveikkel végigvonultak Ungvár főbb útjain. Az akció zárásaként a mintegy félszáz motoros az ungvári temetőben megkoszorúzta a balesetben meghalt társak sírjait.

Olekszandr Szuhan, az ungvári motoros szövetség elnöke a sajtónak elmondta, hogy a felvonulással a kárpátaljai motorosok Ukrajna területi integritása, az ország keleti és nyugati része közötti béke megőrzése melletti kiállásukat demonstrálták. Azt is közölte, hogy szerinte a motorosoknak tartózkodniuk kellene a politizálástól, ezért felvonulásukkal egyúttal tiltakoztak a Kelet-Ukrajnában is sok taggal rendelkező, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros kapcsolatokat ápoló Éjszakai Farkasok oroszországi motoros klubnak az ukrajnai szeparatistákat támogató krími tevékenysége ellen.

Az orosz klub Krím Ukrajnától való elszakadását támogató tagjai február végén védelmük alá vették a szevasztopoli kormányzati épületet az Európa-párti tüntetőkkel szemben, és Viktor Janukovics volt ukrán elnök melletti motoros felvonulásokat szerveztek kelet-ukrajnai városokban.