Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország, amely a Kreml ellenőrzése alatt álló orosz gázmonopóliumtól, a Gazpromtól vásárolta eddig a gáz kétharmadát, a jövőben elsősorban Norvégiából akarja megszerezni az energiahordozót - írja a gazeta.pl. Ezzel véget vethetnének annak az orosz gázfüggőségnek, amely a második világháború után alakult ki.

Piotr Naimski, a varsói kormány energetikai infrastrukturális ügyekben illetékes megbízottja szerint a változtatásra elsősorban az energiabiztonság erősítése érdekében van szükség. Ahhoz, hogy a norvég gáz könnyen elérje Lengyelországot, ki kell épülne Baltic Pipe gázvezetéknek, amely Dániából indulva éri majd el az országot..

Lengyelország - Szlovákiához és Ukrajnához hasonlóan - nem támogatja az Északi áramlat 2 gázvezetéket, amely az Északi-tenger alatt köti majd össze közvetlenül Oroszországot Németországgal. Ezzel olyan országok, mint Ukrajna, teljesen kiszolgáltatottá válnának, hiszen a Gazprom nem szorulna rá a az ukrán gáztranzitra. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter januári varsói látogatásán jelezte, hogy Washington szerint az Északi áramlat 2 gyengíti az európai geopolitikai stabilitást.

A fotó forrása: Pixabay.