Az oroszok fele nem tart attól, hogy megfertőzi a koronavírus annak ellenére, hogy az országban alacsony az átoltottság - idézte a Moscow Times az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center felmérésének eredményét. Azok aránya, akik tartanak a vírus támadásától 48 százalékra emelkedett az előző, augusztusi felmérésben adódott 43 százalékról.

Európa legnagyobb koronavírus-halálozását produkáló országában a járvány negyedik hulláma rekordszámú fertőzést okoz. Emellett a halálos áldozatok száma is kirívóan magas: október 19-e óta naponta több mint ezer ember hal meg koronavírus-betegségben Oroszországban. A hatóságok a lakosságot hibáztatják, amelynek túlnyomó része nem oltatja be magát.

A Levada közvélemény-kutatása szerint azoknak az oroszoknak az aránya, akik nem hajlandóak beoltatni magukat, az elmúlt hat hónapban lassan csökkent. A vakcinára nyitottak aránya augusztusban 15 százalék volt, majd októberre 19 százalékra ment fel. Eközben az elutasítók aránya 52 százalékról 45 százalékra csökkent.

A beoltottak aránya egyes régióban azért nőtt, mert bizonyos munkakörökben kötelezően előírták az oltást. Szintén a Levada kutatási eredménye szerint az oroszok 53 százaléka támogatja a kötelező oltást bizonyos foglalkozási ágakban, így az egészségügyben, az oktatásban, a közlekedésben, a kereskedelemben. Eddig az oroszok egyharmada kapta meg mindkét koronavírus-oltását.