Az Európai Parlament (EP) állást foglalt az műtrágyák összetételével kapcsolatos szabályozás módosításáról, amelynek lényege, hogy fokozatosan rendkívül alacsony szintre vinnék le a megengedett kadmiumtartalom szintjét - tudósított a gazeta.pl. Ez különösen hátrányosan érinti Lengyelországot, amely Afrikából importál műtrágyát.

Varsó azt szerette volna elérni, hogy tűréshatár egy kilogramm termék esetében elérhesse a 80 milligrammot, de az EP ezzel szemben csak 60-at javasol, azt is úgy, hogy a limit fokozatosan csökkenve hat év alatt 40 milligrammra, 16 év alatt pedig 20 milligrammra mérséklődjön. A lengyel EP-képviselők a döntés ellen szavaztak.

A lengyel termelőknek az a gondjuk, hogy az Észak-Afrikából importált foszfortartamú műtrágyának magas a kadmiumtartalma, szemben az ebből a szempontból jobb minőségű orosz termékkel. Így amennyiben ez a rendelet életbe lépne, a lengyel termelők vagy kénytelenek lennének Oroszországból importálni, vagy meg kellene tisztítaniuk a műtrágyát, ami megdobná az árát. Ezt az élelmiszer-fogyasztók is megéreznék a fogyasztási lánc végén.

A kadmium mérgező fém, kedvezőtlen hatással van a májra, a vesékre. Könnyedén behatol az élelmiszerekbe, úgy becsülik a szakemberek, hogy az emberek étkezésében előforduló kadmium 75 százaléka növényi termékekből származik.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)