Boris Johnson miniszterelnök pénteken telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki arról tájékoztatta, hogy az ukrán városokat az orosz hadsereg rakétákkal és tüzérséggel támadja.

Wallace a Sky News brit kereskedelmi hírtelevízió pénteki hírmagazinjában kijelentette: a brit védelmi tárca egyértelműen azon a véleményen van, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területére ki akarja terjeszteni az inváziót. "Soha nem voltak igazak azok a képtelenségek, amelyeket az oroszok terjesztettek arról, hogy csak a Donyec-medence a cél" - fogalmazott a brit védelmi miniszter.

Hozzátette: ezt jelzi az is, hogy az orosz haderő több kiindulási pontról, köztük Fehéroroszországból és a keleti szeparatista térségekből konvojokban indult meg Kijev felé.

Wallace szerint ugyanakkor a brit védelmi minisztérium pénteki helyzetértékelése arra vall, hogy az orosz hadsereg eddig egyetlen jelentős célkitűzését sem érte el, nem sikerült teljesítenie "a reményeiben szereplő menetrendet".

Elmondta: az oroszok nem tudták például ellenőrzésük alá vonni az egyik fontos repülőteret, annak ellenére sem, hogy az orosz hadsereg különleges kommandós egysége próbálkozott ezzel, de az ukránok visszafoglalták a légikikötőt.

A brit védelmi miniszter közölte: a tárca értesülései szerint az orosz haderő 450-nél több katonát veszített az eddigi ukrajnai műveletekben.

Wallace szerint mindezek alapján teljesen hiúnak bizonyult Vlagyimir Putyin orosz elnök azon víziója, hogy az ukránok valamiképpen felszabadításként élik meg az orosz hadműveletet, és tömött sorokban vonulnak majd az ő zászlaja alá.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson miniszterelnök pénteken telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, hogy kifejezésre juttassa szolidaritását Ukrajnával.

A londoni kormányfői hivatal beszámolója szerint Zelenszkij arról tájékoztatta Johnsont, hogy az orosz hadsereg rakétákkal és tüzérséggel támad ukrán városokat, és Kijevben péntek reggelre rettenetes helyzet alakult ki.

A Downing Street szóvivője szerint Boris Johnson biztosította Zelenszkijt arról, hogy az egész világ egységesen elborzadt attól, amit Putyin művel.

A brit kormányfő a megbeszélésen kötelezettséget vállalt arra, hogy Nagy-Britannia már a következő napokban további támogatást nyújt Ukrajnának. Johnson kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin cselekedetei nem maradhatnak büntetlenül.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.