Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elvira Nabiullina az orosz állami televízióban szombaton azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók további szigorítása sem veszélyeztetné a lakossági deviza-megtakarításokat, és nem tervezik a megtakarítások rubelre történő átváltását.

Előzőleg Andrej Kosztyin, a második legnagyobb orosz bank, a VTB vezetője a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy akkor is kivehetik a devizában elhelyezett megtakarításaikat az orosz bankok ügyfelei, ha az amerikaiak szankcionálják az orosz bankrendszert.

German Gref, a legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy nem foglalkoznak a dollárban elhelyezett megtakarítások rubelre történő átváltásával.

Az orosz jegybank legutóbbi, szeptember közepi ülésén azért emelte 7,25 százalékról 7,50 százalékra az alapkamatot, mert az amerikai szankciók miatt gyengül a rubel és ezzel együtt emelkedik az infláció. A központi bank előző, július végi kamatdöntése óta a rubel 9,3 százalékkal gyengült a dollárral és 8,8 százalékkal az euróval szemben.

A jegybank legújabb előrejelzése szerint a fogyasztói áremelkedés 3,8-4,2 százalék lesz az idei év végén, a jövő év első felében éri el csúcsát, majd 5-5,5 százalékra lassul 2019 végére.

Augusztusban 3,1 százalék, júliusban 2,5 százalék, júniusban 2,3 százalék volt az éves infláció.

Az augusztus közepén elrendelt legújabb amerikai gazdasági szankciók hatására a Sberbank még augusztus végén az addigi 1,9 százalékról 1,7 százalékra gyengített az idei orosz gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését.

Az orosz jegybank szeptember közepén 1,5-2 százalékról 1,2-1,7 százalékra rontotta a jövő évi GDP-növekedési előrejelzését, miközben az idei évre vonatkozó 1,5-2 százalékos becslést változatlanul hagyta.