Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Peszkov szerint a november 19-ig hatályos gabonaegyezmény meghosszabbításról tárgyalni kell, valamint értékelni kell az alku hatékonyságát, és azt, hogy az összes fél betartja-e. A szóvivő Vlagyimir Putyin egyik szerdai nyilatkozatára hivatkozva azt mondta, hogy Moszkva a lejárati határidő előtt el fogja dönteni, hogy támogatja-e a hosszabbítást - írja az MTI moszkvai tudósítója.

Az Ammánban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai sajtójelentések szerint csütörtökön sürgette, hogy a gabonaegyezmény értelmében mielőbb oldják fel az orosz műtrágya- és gabonaexport blokkolását. Lavrov szerint ebben az ügyben nem történt előrelépés annak ellenére sem, hogy Oroszország visszatért a megállapodás végrehajtásához.

Megy a csiki-csuki

"Felszólítottuk az ENSZ főtitkárát, hogy teljesítse a saját kezdeményezésére tett vállalásait. Remélem, hogy azok az országok, amelyek továbbra is akadályozzák műtrágya- és gabonaexportunkat, szintén felismerik felelősségüket a főtitkár által javasolt megállapodás támogatóiként, amely két részből állt - egy ukránból és egy oroszból" - mondta Lavrov, aki szerint az orosz műtrágya- és gabonaexport "összehasonlíthatatlanul nagyobb" az ukránnál.

Moszkva a hétvégén függesztette fel a gabonamegállapodásban való részvételét, miután az oroszok állítása szerint Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz Fekete-tengeri flotta hajóit, valamint civil tengeri szállítóeszközöket. Moszkva azt követően döntött az együttműködés felújítása mellett, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fél szerdán "hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni".

(Az ukrán külügyminisztérium szerint viszont Ukrajna nem tett újabb kötelezettségvállalásokat a gabonaszállítások végrehajtásával kapcsolatban. Nem használták és nem is tervezik katonai célokra használni a gabonafolyosót. Az ukrán fél betartja a gabonaegyezmény rendelkezéseit - közölte au ukrán minisztérium az Ukrajinszka Pravda híre szerint. Moszkva Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyip Erdogan török elnök diplomáciai közbenjárására tért vissza a gabonaegyezményhez - a szerk.)

Az Isztambulban kötött megállapodás augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. Az első memorandum meghatározta azt az eljárást, amelynek betartása mellett az ukrán gabona a fekete-tengeri kikötőkből humanitárius folyosókon keresztül, kötelező ellenőrzéssel elszállítható. A második az ENSZ kötelezettségvállalásáról szólt az orosz műtrágya és mezőgazdasági termékek világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások feloldására. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.

A megállapodás aláírói által létrehozott Közös Koordinációs Központ ENSZ-képviselője csütörtökön közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a hajók ellenőrzésében a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében. Noha az ellenőrzésekre várakozó járművek sora jelentősen csökkent, még mindig több mint 120 - főként Ukrajnába tartó hajó - vár engedélyre - írja az MTI.