Dmitrij Peszkov ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy szerdától három napig szünetel majd az Oroszországból Európába irányuló gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, a Gazprom orosz gázvállalat szerint az egyetlen üzemben maradt gázkompresszor-egység javítása miatt.

Garantált, hogy a szállításokat - a szankciók okozta technológiai problémáktól eltekintve - semmi sem akadályozza. Oroszország kész volt és továbbra is kész eleget tenni minden kötelezettségének - válaszolta a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy vajon a szervizelési munkálatok befejezése után van-e garancia arra, hogy ezen az útvonalon folytatódik majd a szállítás.

Peszkov szerint az uniós országok, valamint az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok olyan szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek "nem teszik lehetővé a normál karbantartási és javítási munkálatok elvégzését, és nem teszik lehetővé, hogy jogilag formalizálják a szükséges egységeknek és szerelvényeknek a működési helyükre való visszatérését".

Más akadálya nincs annak, hogy Oroszország teljesítse kötelezettségeit - mondta az MTI szerint Peszkov, aki "irracionálisnak" nevezte az európaiak magatartását, amelyért szerinte az egyszerű polgároknak kell megfizetniük.

Úgy tűnik, Németország kezd úrrá lenni azon a gázválságon, amit az Oroszországból származó földgáz importjának akadozása okoz. A tárolók töltöttsége jól alakul, s bár ez kevés a tél átvészeléséhez, más intézkedéseket is hoztak, amelyekkel ki tudják váltani az orosz gázt - erről bővebben itt olvashat.

Eddig is csak 20 százalékon üzemelt az Északi Áramlat

Az Oroszországból Németországba a Balti-tengeren át vezető Északi Áramlat gázvezeték július 27. óta több gázturbina leállása miatt maximális kapacitásának 20 százalékán üzemel. Az egyiket, amelyet a Siemens Energy Kanadában gyártott, Montrealba küldték javításra. A Moszkva ellen Ottawa által bevezetett szankciók miatt a gyártó kezdetben nem volt hajlandó visszaszolgáltatni a javított berendezést Németországnak, de Berlin megismételt kérései nyomán mégis a visszaszolgáltatás mellett döntött.

Németország szerint a turbina-ügy csak ürügy arra, hogy az oroszok a gáz visszatartásával gazdasági kárt okozzanak, a turbina nem esik szankció alá (a szerk.).

Július 25-én a Gazprom bejelentette, hogy a Portovaja kompresszorállomáson egy újabb gázturbina hajtómű is leállásra kényszerült, az előírt javítási határidő elérkezése miatt. Így az oroszok szerint au állomáson csak egy turbina maradt munkaképes állapotban.