Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre és 15 ezer eurós (több mint 5,4 millió forintos) pénzbírságra ítélte csütörtökön a berlini legfelsőbb bíróság azt az 56 éves férfit, aki a szövetségi parlament (Bundestag) által Berlinben igénybe vett ingatlanok alaprajzait küldte el az orosz katonai hírszerzésnek (GU).

Andreas Müller bíró az ítélet indoklásaként elmondta: a férfi 2017-ben létrehozott egy CD-t, rajta a Bundestag által Berlinben igénybe vett ingatlanok alaprajzait tartalmazó 385 fájllal, ezt pedig 2017 szeptemberében elküldte az Oroszország berlini nagykövetségén dolgozó egyik alkalmazottnak, a feladó megjelölése nélkül. A vádak szerint ez az alkalmazott a GU egyik fedett embere volt.

A bíróság szerint a vádlott önszántából, jutalék és díjazás nélkül cselekedett, bár indítékát nem tudták megállapítani. A dpa német hírügynökség megjegyzi: a potsdami férfi korábban az egykori keletnémet Nemzeti Néphadseregben (NVA) szolgált. A vádlott egy olyan cégnél dolgozott, amelyet a Bundestag a hordozható elektromos berendezések vizsgálatával bízott meg. A nyomozás szerint a vállalat az alaprajzokat tartalmazó fájlokat azért kapta meg, hogy ellenőrizze őket a kivitelezéshez, amely a többi között magában foglalta nyomtatók üzemeltetési biztonságának szavatolását.

A bíróság szerint a férfi tudta, hogy az alaprajzokhoz általában nem lehet hozzáférni, de egyfajta enyhítő körülményként említette, hogy nem titkos adatokról van szó.