Úgy tűnik, kicsit sok a világnak a Fed monetáris enyhítésének meglebegtetett visszavonása és a szíriai válság, amit még néhány helyi intézkedés is bonyolít például Indiában. Az USA és szövetségesei - Nagy-Britannia, Franciaország, Németország - várható katonai lépése már az európai és az amerikai tőzsdéket is padlóra küldte tegnap, ami ma reggel Ázsiában folytatódott. A szövetségesek a hírek szerint tájékoztatták a szíriai ellenzéket, hogy az amerikai hadigépezet napokon belül csapást mér az országra.

A USA közvéleménye ugyan inkább távol tartaná az amerikaiakat a polgárháborútól, ám elemzők szerint Barack Obama elnök a gyengeség jelét mutatná, ha a vegyifegyver-támadás után nem tenne semmit. A légicsapások célpontjai a hivatalos információk szerint elsősorban az Asszad elnökhöz hú csapatok katonai raktárai lehetnek. Kína és Oroszország ellenzi a beavatkozást. Szíriai hackerek egy csoportja sikeresen betört a New York Times, a Hungtington Post, a Twitter és más sajtóorgánumok szervereit üzemetető ausztrál internetszolgáltató rendszerébe. A cégek elvesztették az irányítást bizonyos site-jaik felett.

Hiába a jó hírek

A negatív események felülírják a jó hírek hatását. Hiába nőnek az amerikai lakásárak és utal a német üzleti bizalom erősödésére a Ifo-index, a CBOE volatilitás indexe, a Wall Street úgynevezett félelemmutatója 12 százalékkos ugrással kéthavi csúcsra emelkedett. A tokiói Nikkei tőzsdeindex 2,6 százalékkal, két hónapos gödörbe süllyedt, a japán valuta egy napon belül több mint egyszázalékos emelkedés után a 97 jen/dolláros árfolyam körül stabilizálódott.

Az MSCI tágabb ázsiai-csendes-óceáni indexe, amely a régió Japánon kívüli piacait méri 1,7 százalékkal csökkent. Az indonéz tőzsde 3,3 százalékos, a Fülöp-szigeteki 5,3 százalékos, a thaiföldi 2,5 százalékos mínuszt könyvelt el. Ezzel 8-14 hónapos mélypontra kerültek. Az indonéz jegybank vezető testülete rendkívüli ülést tart holnap, miután a kiterjedt spekuláció miatt szabadesésbe kezdett a rúpia - a nemzeti valuta 2009 áprilisa óta nem volt olyan gyenge, mint most. A thai bath és a török líra szintén szánkázik.

Robban az olajár?

Az indiai nemzeti valuta ugyancsak rekordot döntött 68 rúpia/dolláros árfolyamával. Napon belüli esése olyan méretesre sikeredett, amilyet 18 éve nem látott a piac. Ehhez hozzájárulhatott, hogy a parlament alsóháza 20 milliárd dolláros élelmiszer-támogatási tervet fogadott el, a forrás felhasználásával olcsó gabonát juttatnak a szegényeknek. A befektetők viszont attól tartanak, hogy emiatt elszáll a költségvetés hiánya. Az indiai tőzsdeindex 2,7 százalékkal esett.

A közel-keleti geopolitikai kockázatok miatt rettegő befektetők vásárlásai nyomán az arany közel egy százalékkal, három hónapos csúcsra drágult. Ez megelőzően már kedden is hasonló mértékben emelkedett a sárga fém ára. Az olaj szintén tovább drágult, miután sokan attól tartanak, hogy a részben vallási alapú szíriai konfliktus átterjed a jelentős olajexportáló arab országokra is. A londoni Brent ára 2,4 százalékkal, 117,14 dollár/hordóra ment fel, ami hat hónapos csúcs. Ez a 3,3 százalékos keddi drágulást fejelte meg - tíz hónapja nem látott a piac ekkora napon belüli áremelkedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!