Az igazságügyi tárca vezetője a Livij Bereg (lb.ua) ukrán hírportálnak a készülő korrupcióellenes jogszabály kapcsán kedden elmondta, az ukrajnai korrupció elleni harc első lépéseként vissza kell állítani a bíróságok hitelét, de - mint fogalmazott - nem jöhet szóba a bírói kar totális átvilágítása. Úgy vélte, a nyolcezer ukrán bíró egyidejű elbocsátása ellehetetlenítené az igazságszolgáltatási rendszer működését.

Petrenko közölte, hogy a korrupció ellen két szerv küzd majd, bár a működésüket szabályozó törvény még csak előkészületben van. Elmondása szerint már létrejött a korrupció elleni hivatal, amelyet az ukrán kormány által már felhatalmazott Tetyana Csornovol ismert oknyomozó újságíró és társadalmi aktivista irányít. Ez állandóan működik majd - folytatta -, míg a Jehor Szobolev jogvédő vezette átvilágító bizottság, amely egyelőre kezdeményező csoportként létezik, valószínűleg egy évig fog tevékenykedni.

A tárcavezető kifejtette, a korrupció elleni hivatal független hatóság lesz, amely valamennyi végrehajtó hatalmi szerv működésének ellenőrzésére felhatalmazást kap, és korlátozás nélkül vizsgálhatja majd bármelyik tisztségviselő vagyoni helyzetét. A hivatal, amelynek tevékenysége fölött az ügyészség gyakorol törvényességi felügyeletet, önállóan végezhet nyomozást, megalapozottság esetén a vizsgált ügyeket a bíróságnak továbbíthatja - magyarázta, megjegyezve, hogy az átvilágító bizottság közéleti aktivistákból, ügyvédekből és az Ukrán Helsinki Bizottság delegáltjaiból áll majd.

Az átvilágító bizottság, miután hivatalos jogállást kap, kidolgozza az összes állami szervet érintő átvilágítási törvényt, és ennek az alapján fog működni - emlékeztetett az ukrán igazságügyi miniszter.