Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy szombati lapinterjúban Jean-Claude Juncker - aki az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke és egyben Európa egyik legtekintélyesebb politikusa - annak a nézetnek adott hangot, hogy a válság katasztrofális következményekkel járhat a valutaunió számára.

A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva a luxemburgi kormányfő közvetve ugyan, de a diplomáciában szokatlan élességgel bírálta Angela Merkel német kancellárt és Nicolas Sarkozy francia államfőt, felróva, hogy a többieket kirekesztve cselekszenek. "Ilyesmi Helmut Kohllal vagy Jacques Chirac-kal nemigen fordult elő" - jelentette ki Juncker.

Különösen élesen bírálta a "Monsieur Eurónak" nevezett luxemburgi miniszterelnök Merkel és Sarkozy előző nap létrejött megállapodását arról, hogy önkéntes alapon a magánbefektetőket is vonják be a görög adósságválság megoldásába. Juncker szerint Európa a tűzzel játszik. Ha ugyanis a magánhitelezők is részt vesznek a válság rendezésében, ez ahhoz vezethet, hogy a hitelminősítő intézetek Görögországot fizetésképtelennek minősíthetik. Ez pedig - mint hangoztatta - katasztrofális következményekkel járhat az EU, illetve a valutaunió számára. A csőd átterjedhet Portugáliára és Írországra, továbbá a magas államadósság miatt - még Spanyolország előtt - megfertőzheti Belgiumot és Olaszországot.

Merkel kancellár egyelőre nem reagált Juncker kijelentéseire, bírálta azokat ugyanakkor külügyminisztere, Guido Westerwelle. A miniszter egy nyilatkozatban helytelennek nevezte, hogy a luxemburgi miniszterelnök több országot is meggyanúsított. Nem erősíti a piacok bizalmát, ha vezető politikusok megkérdőjelezik egyes országok hitelképességét - fogalmazott Westerwelle.

A német kancellár ugyanakkor egy szombati tanácskozáson ismét a leghatározottabban állást foglalt amellett, hogy a magánbefektetőket is vonják be Görögország megsegítésébe. Merkel bírálta a hitelminősítő intézeteket, hogy ezen a téren angolszász dominancia tapasztalható. A kancellár szerint szükség van egy európai alternatívára, azaz egy európai hitelminősítő intézetre.