Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Európai Bizottság az áfáról szóló irányelv módosítását tervezi, és erre vonatkozó javaslatot akarnak előterjeszteni hétfőn, annak érdekében, hogy a tagállamok rugalmasabban alkalmazhassanak tartós jelleggel csökkentett áfakulcsokat bizonyos szolgáltatásoknál.

A javaslat olyan területekre irányul, ahol a csökkentett áfakulcsok alkalmazása nem okoz zavart a belső piac működésében. Az érintett szektorok többsége a munkaerőigényes és helyi szolgáltatások közé tartozik, beleértve az éttermi szolgáltatásokat is. A javaslat ugyanakkor nem változtat azon az alapelven, hogy a tagállamok számára csupán választható lehetőség, de nem kötelező a csökkentett áfakulcsok alkalmazása.

A javaslatban szereplő szolgáltatások többségére egyes tagállamokban - és csak a 2010-ig biztosított lehetőségként - már eddig is alkalmazható volt csökkentett kulcs.

Az unió általános szabályai szerint az áfaköteles áruk és szolgáltatások áfája minimum 15 százalék, de a tagállamok az áruk és szolgáltatások korlátozott listája tekintetében ennél alacsonyabb - minimum 5 százalékos - áfakulcsot is alkalmazhatnak. Ezt az általános szabályt számos átmeneti mentesség szövi át számos tagállam esetében. E mentességeket az 1992-es áfairányelv bevezetését megelőző tárgyalásokon vagy a csatlakozási okmányokban harcolták ki maguknak egyes tagállamok. Így például 11 tagországban van lehetőség az éttermi szolgáltatások esetében a csökkentett áfakulcs alkalmazására, a többi 16 tagállamban nincs. Hasonló a helyzet a munkaerőigényes szolgáltatások derogációit illetően.