Az orosz vállalat még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket - közölte az MTI szerint Stefan De Keersmaecker szóvivő.

Minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán - ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mondta múlt héten pénteken.

Az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hétfői tájékoztatása szerint már több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával. Az országban december elején kezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás az orosz kutatók által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyaggal.

Magyarországon önkénteseken tesztelik

Oroszországban a Szputyik V harmadik fázisú (több ezer emberen végzett tesztelés a lehetséges mellékhatások feltérképezésével) tesztelésével nem végeztek decemberig, miközben a hónap elején már megkezdték vele a tömeges oltásokat. Magyarországra is érkezett december végén hatezer ampullányi az orosz vakcinából, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi tájékoztatása szerint tesztelnek, és ha megfelelőnek találják, azzal is olthatnak majd. Először 3000 önként jelentkezőnek adják be Magyarországon a Szputnyikot.