Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterek a beruházási program élettartamának és tőkeerejének kiterjesztésébe is beleegyeztek, az elfogadott intézkedéscsomag keretében a várakozások szerint 2020-ig legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani.

"Európa számos kihívással néz szembe napjainkban, és az egyik a befektetések ösztönzése, amiből nekünk is ki kell vennünk a részünket" - mondta Peter Kazimir, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia pénzügyminisztere. Leszögezte, hogy az EFSI hatékonyabb és nagyobb léptékű működéséről szóló megállapodás "kulcsfontosságú lépés a helyes irányba", azt azonban még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A tavalyi év elején útjára indított beruházásösztönző intézkedéscsomag eddig mintegy 154 milliárd eurót mozgósíthatott az Európai Unió tagállamaiban. Az eredeti program keretében három év alatt, túlnyomórészt magántőke mozgósításával 315 milliárd euró értékű beruházás megvalósulását szeretnék elérni. 240 milliárd eurót infrastruktúra-fejlesztésre és innovációra fordítanának, 75 milliárdot pedig a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására.

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság nemrégiben tett javaslatot a program kiterjesztésére, amelynek a lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba.