Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vajdaságban élő Kracsun Antal azon gondolkodott, hogy a háza melletti pajtát átalakítja disznóóllá, mert ettől remélt egy kis pluszkeresetet, amikor a magyar kormánytól kapott támogatás kirántotta hegesztővállalkozását a kátyúból - idézi a Reuters riportját a New York Times. A 800 ezer dinár (bő kétmillió forint) támogatáshoz az Orbán-kormány határon túli magyaroknak szánt gazdaságösztönöző programja keretében jutott hozzá.

Ezt a pénzt a szomszédos országok viszonylag szegény, magyarok lakta régióiban kínálják a kisvállalkozóknak. Kracsun például drága gépeket vehetett a pénzből, amelyeket enélkül nem tudott volna megszerezni. Ennek köszönhetően megduplázta alkalmazottai számát - idézi a "kócerája árnyékában" nyilatkozó vállalkozót az amerikai sajtóorgánum.

Gondoskodnak róluk

Eddig nem volt ilyen lehetőségünk ebben a régióban és ebben az országban - teszi hozzá Kracsun, megjegyezve, hogy a jövő évi választásokon Orbán pártját, a Fideszt szándékozik támogatni. Gondoskodnak rólunk - magyarázta döntését -, ami jó érzés. Mindig magyarnak tartottuk magunkat függetlenül attól hol húzódott a határ.

A Reuters riporterei ezt az érzést tapasztalták Vajdaság-szerte, ahol 200 ezer magyar él kisebbségben. A legtöbb ottani magyar, aki kapott az Orbán-kormány támogatásából - amelyet a külügyminisztériumhoz kapcsolódó helyi alapítványokon keresztül osztanak szét -, szintén Orbánra akar szavazni jövőre. Többen vannak köztük olyanok, akik azt mondják, külföldre akartak menni, ám a Budapestről érkezett pénznek köszönhetően immáron szülőföldjükön is boldogulnak.

A nagy terv

A riport értelmezése szerint Orbán első lépése a határon túliak szavazatának megszerzésére az volt, hogy 2010-es hatalomra kerülése után a kormánypárt kétharmados többségét kihasználva állampolgárságot kínáltak a külföldön élő magyaroknak. A 2018-as parlamenti választások közeledtével a magyar kormányfő igyekszik bővíteni politikai arzenálját, ennek része a határon túli magyarok kisvállalkozásainak támogatása.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Fidesz biztos esélyese a választásnak. Politikai elemzők szerint a határon túliaktól érkező voksokkal biztosíthatja kétharmados győzelmét. Becslések szerint a 199 képviselői helyből kettő sorsa múlhat a határon túli szavazók döntésén. A 8,25 millió választópolgárból 290 ezer regisztrált határon túli magyar és számuk nőhetett a 2014-es szavazás óta.

A Reuters értékelése szerint az Orbán-kormány 50 milliárd forintos vajdasági ösztönzőprogramja modellként szolgálhat egy hasonló akcióhoz Romániában, ahol jóval nagyobb a magyar közösség.

Ez nyilvánvaló

A budapesti kormány magyarázata szerint a gazdasági program célja, hogy megtartsa a határon túli magyarságot a lakóhelyén. Az elmúlt években közülük is sokan utaztak Nyugat-Európába munkát keresni, akárcsak Magyarországról. Ez a program nyilvánvalóan része egy hét évvel ezelőtt életre hívott stratégiai koncepció végrehajtásának, és folytatódni fog - mondta a Reutestnek Kiss-Parciu Péter, a külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára.

A politikus biztos benne, hogy arra fogja ösztönözni az embereket, hogy aktívabb szerepet játszanak a magyar közösség életében, ám hogy kire adják a voksukat a választáson, az csak rájuk tartozik.

Jön a hitel

A program következő szakaszában az OTP apró szerbiai vállalkozása kedvező kamatozású hiteleket fog kínálni a kisvállalkozások mezőgazdasági vagy ipari projektjeihez. Több mint félmillió eurót is fel lehet majd venni.

Közel három tucat projektet jelentettek már be - tájékoztatott Kiss-Parciu, hozzátéve, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően 1-2 százalékos kamattal kínálják a kölcsönt. Szerbiában jelenleg négy százalék körül alakul a hasonló hitelek kamata, ami a legmagasabb régióban. Az OPT tájékoztatása szerint a bank növelni akarja szerbiai és romániai piaci részesedését.

"Elcsatolják a Vajdaságot"

A belgrádi kormány nem kommentálja a magyar kormány sertepertélését Szerbiában. Nem bírálják az ösztönzőprogramot. A hivatalos álláspont mindkét oldalon az, hogy a kapcsolatok javultak az elmúlt időszakban.

Nem mindenki ennyire optimista. A Magyar Szocialista Párt, amely messze lemaradva követi a Fideszt a népszerűségi listákon, úgy véli, hogy Orbán politikai céljaira használja fel eszközként a határon túli magyarokat. Emellett átláthatatlansága miatt is bírálják az ösztönzőprogramot. (Magyarul utat nyit a pénz egy részének visszacsorgatása, azaz a ellopása előtt.)

A múlt hónap elején a Kurir című szerb bulvárlap, amely szemben áll a jelenlegi államfővel, Aleksandar Vuciccsal, Orbán elcsatolja a Vajdaságot címmel jelentette meg cikket.