A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szakértőinek becslése szerint az Egyesült Államok napi 1,35 millió hordóval több mint 10 millió hordóra emeli a felszínre hozott kőolaj mennyiségét, miközben a két nagy versenytárs továbbra is korlátozza kitermelését a nagy olajexportőr országok megállapodásával összhangban - írta az MTI.

Az amerikai olajkitermelőket támogatja az olaj világpiaci árának emelkedése, január közepén hároméves csúcsra nőtt a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára, és azóta is e szintek körül mozognak a jegyzések.

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a kőolaj iránti globális kereslet idén napi 1,3 millió hordóval, 99,1 millió fordóra emelkedhet a tavaly elért napi 1,6 millió hordós növekedés után. A lassuló ütemet az áram emelkedésével és a kínai fogyasztás csökkenésével magyarázták az elemzők.

Az IEA arra számít, hogy idén ismét egyensúlyba kerül a kereslet és a kínálat az olaj világpiacán, ha a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok és a kartellen kívüli partnereik betartják kitermeléskorlátozási megállapodásukat.

Az egyensúly kialakulását segíti az is, hogy a súlyos belpolitikai és gazdasági válságba süllyedt Venezuelában rendkívül nagy mértékben csökkent a kőolaj kitermelése, decemberben napi 1,61 millió hordós szinttel 30 éves mélypontra esett. Ennek következményeként is az OPEC-tagállamok együttes kitermelése napi 32,23 millió hordóra süllyedt a tavalyi év utolsó hónapjában, így a kartell 129 százalékra teljesítette a csökkentésre vállalt kötelezettségeit.

Közép-európai idő szerint dél körül a legközelebbi, márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,69 százalékos veszteségben, 68,97 dolláron, a februári szállítású WTI-é pedig 0,50 százalékos mínuszban, 63,63 dolláron forgott. A csökkenés hátterében azt áll, hogy az Egyesült Államokban gyorsabban növekszik a kitermelés a raktárkészletek csökkenésénél.