Életbe lép az acél amerikai importjára kivetett 25 százalékos, illetve az alumínium behozatalát terhelő 10 százalékos büntetővám - jelentette be a CNN Money szerint Wilbur Ross, a washingtoni kormány kereskedelmi minisztere. Kanada, az EU és Mexikó kapott némi átmeneti engedményt, hogy ez alatt kitalálják, mit adhatnának cserébe a Trump-adminisztrációnak azért, hogy ne osszák ki nekik ezt a pofont, ám ez nem hozott eredményt a május végi határidő lejárta előtt.

Kormányuk intézkedése nyomán az amerikaiak arra számíthatnak, hogy számos termék többe fog kerülni, mert a benne foglalt jó, hazai acél és alumínium drágább, mint a külföldi. Ezzel egyidejűleg az USA több fronton kereskedelmi vitákba keveredik a világ számos államával, köztük szövetségeseivel, miközben ettől az ügytől függetlenül külön vámháborút kezdett Kínával szemben.

Adok-kapok

Az EU gyors megtorló intézkedéseket ígért, amelynek keretében 25 százalékos vámmal sújthatja az amerikai motorkerékpárokat, cigarettát, vászont, áfonyalét és mogyoróvajat.

Kanada - amely a legnagyobb értékű acélexportot bonyolítja le az USA-ba - szintén válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az új vámok egyébként bonyolultabbá teszik az USA, Kanada és Mexikó tárgyalásait az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezet (NAFTA) szabályrendszerének felülvizsgálatáról.

A pekingi kormány jelezte, hogy a Kína és az USA között nemrégiben Washingtonban elért megegyezés felrúgásának tartja a Trump-adminisztrációnak azt a tevét, miszerint 50 milliárd dollár értékű pluszvámot vetnének ki az ázsiai országra büntetésként elsősorban azért, mert ottani céget időnként megszegik a szerzői jogok védelmét biztosító szabályokat.

Az washingtoni vezetés legfrissebb ötlete, hogy új vámokat vet ki az autóimportra. A Trump-adminisztráció a napokban jelentette be, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, okoz-e nemzetbiztonsági kockázatot a személyautók behozatala. Ha ez pozitív eredménnyel zárul, az alapot ad az újabb büntetővám kivetésére.

A fotó forrása: Pixabay