Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Páncélozott harci járművek ellen bevethető, hordozható, infravörös önirányítású, "tüzelj és felejtsd el" rendszerű rakétákat ad az Egyesült Államok - mint szerdán kiderült, ingyen - az ukrán hadseregnek. Porosenkó elnök bejelentése valójában csak megerősítette a fegyveradomány tényét: decemberben az amerikai Szenátus már javasolta Donald Trump elnöknek a lépést.

"Az amerikai segítség teljesen védelmi jellegű - amint ezt többször elmondtuk -, Ukrajna szuverén ország, és joga van megvédenie magát" - így magyarázkodott már december közepén az Egyesült Államok külügyminisztériuma közleményében a lépés miatt. A tervezett lépést akkor azzal indokolták, hogy így segítenék Ukrajnát területi integritása megvédésében és "az esetleges újabb agresszió elrettentésében".

A fegyverszállítmányról hétfőn Mary Jovanovich Kijevbe akkreditált amerikai nagykövet is beszélt, de elmondta, hogy a szállítandó fegyverek listáját az amerikai kongresszusnak még jóvá kell hagynia - írja az Index, mely szerint még nem tudni, hogy hány Javelin rakétát kap Ukrajna.

Oroszország már a legelső bejelentés idején hivatalosan is jelezte nem tetszését. "Jelenleg bármilyen fegyverzet szállítása, annak hangsúlyozása, hogy a fegyverszállítás bármilyen új csatornái nyílnak meg, mindenekelőtt a kijevi harcias szárnyat bátorítja, a háborús forgatókönyvet mozdítja elő" - jelentette ki akkor Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Moszkva akkor arról beszélt, hogy Washington lépése, arra ösztözni majd Kijevet, hogy erőt alkalmazzon Kelet-Ukrajnában.

Maga a Javelin rakéta rendszer a világ egyik leghatékonyabb páncélozott járművek ellen bevethető fegyvere. Képes a célpontok követésére, azok gyengepontjának megkeresésére. Az ukrán hadsereg számára ez komoly segítség lehet, mivel a kelet-ukrajnai, Moszkva által felfegyverzett oroszbarát szakadárok harci járművek terén jobban elvannak látva.

A fotó forrása: AFP/DOD.