Az Egyesült Államoknak fél éve nincs nagykövete Varsóban, jelöltje azonban van, Mark Brzezinski (képünkön) személyében, akinek kinevezéséhez jól értesült varsói források szerint nem kíván hozzájárulni a lengyel kormány - írta az onet.pl. A jelölt Zbigniew Brzezinski fia, aki Jimmy Carter elnöksége idején, az 1970-es évek végén az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Lengyelként ő érte el az Egyesült Államok történetében a legmagasabb állami beosztást.

A vita tárgya a messzi távolból nézve akár nevetségesnek is tűnhet. A lengyel törvények szerint mindenki automatikusan lengyel állampolgár, akinek valamilyen felmenője lengyel állampolgár volt. Mark Brzezinski apja 1938-ig Lengyelországban élt, majd Kanadába emigrált, így papíron, a lengyel kormány merev értelmezése szerint ő is lengyel állampolgár, és ezért nem lehet egy idegen állam nagykövete az országban.

Brzezinski azzal próbálta megoldani a problémát, hogy nyilatkozatot tett, miszerint nem fog lengyel állampolgárságért folyamodni, kvázi nem kíván élni azzal a lehetőséggel, amely származása alapján megilletné. Ezt a kompromisszumot kellene megfontolnia a varsói vezetésnek. Elvileg elvárhatják, hogy mondjon le automatikusan meglévő állampolgárságáról - amiről természetesen nincs papírja -, ám egy ilyen huzavona nem tenne jót az USA és Lengyelország kapcsolatának.

Nem először van zavar

A lengyel média emlékeztet rá, hogy Brzezinskiéhez hasonló problémája volt 1993-ban Bill Clinton elnök jelöltjének, Nicholas Andrew Reynek, Mikolaj Rey leszármazottjának, aki akkor lemondott lengyel állampolgárságáról, ám így is csak hónapokkal csúszva, 1993 decemberében vehette át a nagyköveti posztot Lengyelországban.

A jogász végzettségű Mark Brzezinski az Egyesült Államokban született 1965-ben. Sok éven át a demokratikus párttal állt kapcsolatban, miközben testvére, Ian a republikánusokkal. Lánytestvére, Mika az egyik legismertebb tévés újságíró az USA-ban. Mark 2011-2015 között az USA svédországi nagykövete volt. Emellett Barack Obama elnök külpolitikai tanácsadójaként is dolgozott. Számos Lengyelországgal, Oroszországgal és Közép-Kelet-Európával foglalkozó publikáció szerzője. A lengyel alkotmány átalakításáról szóló doktori disszertációját Oxfordban védte meg.

Ejnye-bejnye!

A Fehér Házban úgy tekintenek a huzavonára, mint annak újabb jelére, hogy a varsói kormány vonakodik együttműködni a Joe Biden elnök vezette új amerikai adminisztrációval. A tavalyi választás után Andrzej Duda lengyel államfő csak hosszas várakozás után gratulált Biden megválasztásához, mondván megvárják, milyen eredménye lesz az előző elnök, Donald Trump pereskedésének, amelyben megkérdőjelezte az elnökválasztás tisztaságát.

Az LMBTQ kisebbségek ügye is konfliktushoz vezetett, miután a demokrata kormányzat nem nézi el, hogy egyes lengyel önkormányzatok mentesnek nyilvánították magukat az ilyen kisebbségekhez tartozó emberektől. Varsó egyébként nemrégiben a német és a cseh nagykövet kinevezését is halogatta. Szakértők szerint Mark Brzezinski szeptemberben foglalhatja el a varsói amerikai nagyköveti rezidenciát.