Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Öngyilkos merénylők hajthatták végre a Bali szigeti robbantásokat, jelentette ki vasárbap Anszjád Mbai, az indonéz biztonsági minisztérium terrorelhárítási osztályának a vezetője.

Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete szerint immár nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy nincs magyar áldozata a merényleteknek. A magyar nagykövetségen senki sem jelentkezett, és Budapestről sem érkezett jelzés az indonéz fővárosba arról, hogy magyar állampolgárnak nyoma veszett volna Bali szigetén.

A híradások szerint tizenkilenc és huszonöt közé tehető a halálos áldozatok száma. A CNN és BBC huszonhat áldozatról tud, a korábbi hivatalos adatok harminckét halottról szóltak. A Metro indonéz televízió úgy értesült, hogy a sebesültek többsége külföldi, kórházi források legkevesebb 35 külföldi sérültről tudnak. 

Mbai szerint a robbanások epicentrumában három leszakadt fejet találtak, ez öngyilkos merényletre utal. A hatóságok a Dzsemája Iszlámíját, az al-Kaidával is kapcsolatban álló indonéz terrorszervezetet tartják felelősnek a támadásért. A szombati merénylet kivitelezésében hasonló volt a kétszázkét emberéletet kioltó, három évvel ezelőtti bali robbantásokhoz.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és más országok idén már többször figyelmeztettek indonéziai merényletek veszélyére. Az indonéz államfő legutóbb augusztus végén hívta fel a figyelmet arra, hogy két hónapon belül terrortámadás várható.