Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Barack Obama korábban 1,9 milliárd dollár azonnali megszavazását kérte a Zika-vírus elleni küzdelemhez az amerikai kongresszustól, ám a republikánus többségű törvényhozásban a kérelem elakadt. A Fehér Ház költségvetési ügyekért felelős vezetője, Shaun Donovan és Sylvia M. Burwell egészségügyi miniszter szerdán sajtóértekezleten jelentette be, hogy ezért az elnök az ebola elleni harcra rendelkezésre bocsátott summából megmaradt 589 millió dollárt átcsoportosítja a Zika-vírus kutatására és az oltóanyag kifejlesztésére. Az Országos Egészségügyi Intézet továbbra is folytathatja kutatásait, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) pedig a tengerentúlon sokszorozza meg az erőfeszítéseit.

Donovan és Burwell szerint azonban további pénzekre van szükség, a kutatáshoz még nagyobb anyagi erőforrásokat kell mozgósítani. "Nem várhatunk őszig" - fogalmazott Shaun Donovan, s hozzátette, hogy a várakozásnak komoly kockázata és következményei lesznek. A fehér házi tisztségviselő szerint az ebola vírusa után a Zika-vírus is globális egészségügyi kihívást jelent.

Sylvia M. Burwell miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államokban 672 esetben, köztük 64 várandós asszonynál diagnosztizálták a Zika-fertőzöttséget.

A republikánus többségű kongresszus 2014-ben ötmilliárd dollárt szavazott meg az ebola elleni küzdelemre, s a republikánus képviselők most amellett érvelnek, hogy egyelőre elég átcsoportosítani a megmaradt pénzeket. Lindsey Graham dél-karolinai republikánus képviselő, a szenátus külföldi segélyekkel foglalkozó albizottságának vezetője például szerdán úgy nyilatkozott, hogy ő támogatja a további finanszírozást is, ám a Fehér Háznak előbb világossá kell tennie, hogy pontosan mire költi a pénzt. Hasonlóképpen nyilatkozott John Kornyn szenátor is, aki abból a Texasból származik, amelyet - természeti adottságai miatt - különösen sújthat a Zika-láz.