Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

E szerint a márciusi 0-2 százalék közötti GDP bővülést most 1,1 százalékos pluszra emelték. Az idén 0,6 százalékos visszaesést jelez a stáb a márciusi -0,9 és -0,1 százalék közötti előrejelzéshez képest. Az inflációs prognózisán nem változtattak: idén 1,4 százalékos árindexet várnak a márciusi 1,2-2 százalékos sávos prognózishoz képest.

Szó volt a negatív kamatról

A piacok által várt negatív betéti rátával is szóba került Draghi szavai szerint, és arra a megállapításra jutott a kormányzótanács, hogy technikai akadálya nem lenne a bevezetésnek. Emellett az egyéb nemkonvencionális jegybanki eszközök kibővítéséről is élénk vita folyt az ülésen, ahol szóba került az LTRO és a fedezeti szabályok esetleges megváltoztatása.

A piacok emellett valamilyen jelzést várnának az ECB-től, hogy a kisvállalatok megsegítésére kialakít egy programot, hiszen a monetáris transzmisszió gyengesége miatt ezeket a cégeket nem érik el a jegybanki források. Illetve ez az a hitelszegmens, ami a legfragmentáltabb az eurózónában, ezért a monetáris hatékonyság helyreállításához itt kellene célzott politikát kitalálni.

Az látszik, hogy a kormányzótanácsban több makrogazdasági forgatókönyvet, és több monetáris opciót is átbeszéltek, ám döntés nem született, inkább kivárnak a jegybankárok. A piacon egyébként a fedezeti szabályok lazítására számítottak volna még.

Esnek a tőzsdék

A piacok egyenlőre csalódottan fogadják Draghi szavait, a jegybankelnök szavaira az európai részvényindexek délnek vették az irányt, az Euribor egyenlőre csökken, míg az euró/dollár 1,3140-es szintet érintette.

Magyar idő szerint délután három órára az FTSE-100 délelőtti nyeresége teljesen eltűnt és 0,1 százalékos veszteségig csúszott, a DAX az előző napi szintjére esett, míg a CAC-40 0,2 százalékos pluszig húzódott vissza. A Stoxx Europe 600 indexe is az előző napi záróértéke alá esett, bár még stagnálás-közeli szinten volt. A periférián a milánói FTSE MIB 0,2 százalékos veszteségbe fordult, míg a madridi IBEX-35 1 százalékos nyereségben állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!