Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az eurózóna recessziója enyhül, párhuzamosan a globális gazdaság felépülésével és jövőre elkezdődhet a növekedés - idézi a Bloomberg az Európai Központi Bank (ECB) ma publikált havi jelentését. Az ECB bizakodását alátámasztja, hogy az eurózóna gazdasága csak 0,1 százalékkal zsugorodott a negyedévben és elsőként a régióból Németország és Franciaország gazdasága újra növekedésnek indult.

A globális ösztönzőprogramok felpörgették az európai termékek iránti keresletet, miközben a kormányzati támogatások és az alacsony hitelköltségek serkentették a belső fogyasztást. Mindezek ellenére, az ECB által megkérdezett elemzők 4,5 százalékos visszaeséssel számolnak az év egészére, ami magasabb a három hónappal ezelőtt adott 3,4 százalékos prognózisnál. A jövő évre viszont felfelé módosították várakozásaikat: 0,2 százalékos bővülésről, plusz 0,3 százalékra.

Ezzel párhuzamosan, az inflációs prognózisokon is módosítottak: az év egészére adott 0,5 százalékos előrejelzést 0,4 százalékra változtatták és a 2010-es 1,3 százalékot, 1,1 százalékra. Az ECB közleménye szerint, a jelenlegi kamatszint továbbra is megfelelő.