Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A képviselők állásfoglalásukban elítélték, hogy egyes uniós politikusok sértő megjegyzéséket tesznek újságírókra, és egyebek mellett hangsúlyozták, hogy minden tagállamnak segítenie kell a médiában dolgozók védelmét és szabad véleménygyakorlását.

Ismételten elítélték Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirova meggyilkolását és azt javasolták, hogy az uniós parlament újságíró-gyakornoki programját nevezzék el a szlovák újságíróról.

Az állásfoglalás szerint aggodalomra ad okot a szervezett bűnözés esetleges megjelenése a szlovák gazdaságban és politikában, valamint felhívták a figyelmet olyan ügyekre, mint az ügyészek politikai kinevezése, vagy az ellenük felhozott korrupciós vádak, amelyek mind a kivizsgálás nélkül maradtak. Emellett felszólították Szlovákiát a bűnüldözés pártatlanságának biztosítására is.

A képviselők az Europol bevonásával zajló független és alapos vizsgálat megindítását sürgették a kettős gyilkosság ügyében és arra kérték a szlovák hatóságokat, hogy segítsék az eljárást az elkövetők felelősségre vonása érdekében. Az uniós pénzekkel kapcsolatos állítólagos visszaélések, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolata kapcsán, amelyet Ján Kuciak tárt fel a cikkeiben vizsgálatot sürgetnek. Javasolnak egy az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot, valamint felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegye újra közzé az éves antikorrupciós jelentéseit.

A fotó forrása: Shutterstock.