A pénzügyi piacok túlreagálják a gazdasági nehézségeket és túl erőteljesen befolyásolják azokat a piaci pletykák és előítéletek - közölte Rompuy a Fiancial Timesnak adott interjújában. Mint mondta, a piacok túlságosan elnézőek voltak az évezred első évtizedében, de most meg túlzottan reagálnak kisebb incidensekre.

Mi okozta az idei történéseket, és mi okolható azért, ami az euró első 11 évében történt? Bizonyos értelemben a saját sikerünk áldozatai vagyunk - vélte az elnök. Hozzátette: az euró erős valutává vált, míg az államkötvények hozama közötti kamatkülönbözet túl kicsi lett. Mint valami altató vagy gyógyszer: nem tudtunk odafigyelni a mögöttes problémákra.

Az eurózóna az összeomlás szélére került a múlt hónapban, ami világválsághoz is vezethetett volna. Ugyanakkor az európai vezetők megértették, hogy a követendő út a politikailag népszerűtlen, de szükséges gazdasági reformok bevezetése, mint a munkaerőpiac megnyitása és a nyugdíjkorhatár növelése - hangsúlyozta.

Rompuy elismerte, hogy a piacok hasznos szerepet töltöttek be a görög adósságválság kirobbanása óta az eurózóna gazdasági irányításában meglévő problémák azonosításában.

Ugyanakkor teljes mértékben támogatta a szigorúbb pénzügyi szabályozást, különösen a hitelminősítő intézetekét és a származékos piacokét - amely intézkedéseket most dolgoznak ki az európai hatóságok.

Európában a legnagyobb kihívás, hogy olyan reformokat vezessenek be, amelyek révén megkétszerezik a térség gazdasági növekedésének ütemét és ugyanakkor életben tartják a lendületes kapitalizmus és nagyvonalú jóléti állam ma jellemző keverékét. A legnehezebb dolog most megreformálni a költségvetési területet és a gazdaságot versenyképessé tenni, és további gondot okoznak a munkaerő-piaci reformok illetve a nyugdíjkorhatár emelése.