Az IMF elnök eddig határozottan kitartott amellett, hogy kitölti 2012-ig szóló mandátumát, de az RTL Radionak tett szerdai nyilatkozatában már meglebegtette, hogy esetleg korábban visszatérne a politikai ringbe. A francia választások 2012 májusában lesznek és Nicolas Sarkozynek egyelőre nincs komoly kihívója. A francia elnök az ex-pénzügyminiszter személyében komoly riválissal találhatja szembe magát, hiszen Strauss-Kahn nemzetközi elismertsége és szavahihetősége megkérdőjelezhetetlen - írta a Financial Times.

Strauss-Kahn 2007-ben veszített Segolane Royale ellen a Szocialista Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, de sohasem mondta, hogy ne szándékozna visszatérni. A jelenlegi felmérések ráadásul azt mutatják, hogy most Strauss-Kahn a legerősebb balközép jelölt, így jó eséllyel pályázhat a kihívó címére.

A visszatérés bejelentése azért lenne időszerű Straus-Kahn számára, mert elejét veheti Martine Aubry párton belüli térnyerésének. Aubry 2008-ban lett a szocialisták vezetője és azóta népszerűsége töretlen párton belül és kívül egyaránt.

A szocialista elnökjelöltet 2011 derekán nevezik majd meg. Strauss-Kahn számára a kampány kezdetének időpontja is döntő lehet, hiszen az IMF washingtoni központjából nehéz lenne kampánystábot vezetnie. A szocialista jelöltségért rajta és Aubryn kívül ismét ringbe szállhat Segolane Royale, aki visszatérését tervezgeti.