Dusan Vujovic pénzügyminiszter május 7-én nyújtotta be lemondását személyes okokra hivatkozva. A 66 éves közgazdász négy évig vezette a pénzügyi tárcát, korábban néhány hónapig gazdasági miniszter volt. Az új tárcavezető kinevezéséig Ana Brnabic miniszterelnök látja el a pénzügyminiszteri feladatokat.

A Világbank korábbi tanácsadójaként is működő Dusan Vujovic volt az, akinek közvetítésével 2014-ben létrejött a Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap közötti 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás, amelyet Belgrád sikeresen hajtott végre. Az IMF most közölte, amíg nincs kinevezett szakember a pénzügyminisztérium élén, nincs értelme komoly tárgyalásokba kezdeni.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége közölte: a szerb kormánnyal megegyeztek egy új megállapodás alapvető pontjairól, a részletekre viszont akkor térnek vissza, amikor az új pénzügyminiszter már átvette hivatalát. Az új megállapodás nem hitelt jelentene, hanem tanácsadásra és megfigyelői tevékenységre vonatkozna.

A csütörtöki szófiai uniós csúcson az is kiderült, hogy egyelőre az Európai Uniós sem vágyik a szerbek csatlakozására.