Az IMF-illetékes azt követően adott ki közleményt Washingtonban, hogy az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei megállapodtak a mentőcsomag feltételeiről. A program alapján Athén 3 év alatt újabb 86 milliárd eurónyi kölcsönökhöz jut, és ebből már az első részletként megkap 26 milliárd eurót, cserében viszont a görög kormány további reformokat és megszorító intézkedéseket vállalt.

Lagarde leszögezte, hogy a hétfői megállapodás fontos lépés a görög adósság rendezésében. Aláhúzta, hogy az új program sikeréhez a görög hatóságok részéről határozott és hiteles erőfeszítésekre van szükség a lendületes és fenntartható gazdasági növekedés helyreállításának érdekében.

A vezérigazgató megismételte azt az álláspontját, hogy a görög eladósodottság "nem életképes", és sürgette, hogy az európai partnerek további jelentős adósságkönnyítés mellett kötelezzék el magukat. Hozzáfűzte, hogy olyan mértékű könnyítésre gondol, amely jóval továbbmegy mindazokon az elképzeléseken, amelyekről eddig tárgyaltak.

A pénteken Brüsszelben született megállapodásra rá kell bólintania a német Bundestagnak és még néhány euróövezeti ország parlamentjének, ez azonban aligha ütközik majd akadályba.