Christine Lagarde vezérigazgató közleményben hozta nyilvánosságra, hogy az igazgatótanács 12,348 milliárd SDR (17,5 milliárd dollár, 15,5 milliárd euró) négy éves futamidejű hitelkeretet biztosított Ukrajnának az Extended Fund Facility (EFF) keretében. A közlemény nem részletezi az összeg folyósításának ütemezését, leszögezi azonban, hogy az összeget a legszükségesebb és azonnali gazdasági stabilizációs igények, valamint a gazdasági növekedés középtávú megindításához szükséges szerkezetátalakítási reformok finanszírozására, a lakosság életminőségének a javítására kell fordítani.

Az IMF tavaly már biztosított egy 17 milliárd dolláros két éves futamidejű finanszírozási csomagot Ukrajna számára.

Az ukrán gazdaság belső politikai viharok és a keleti országrészben folytatott fegyveres konfliktus miatt gyakorlatilag összeomlott. A hrivnya árfolyama valamelyest javult ugyan a nemrégiben elért történelmi mélyponthoz képest, a kamatok azonban 15 éve a legmagasabb szinten állnak és a jegybak 6,4 milliárd dolláros devizatartalékai alig hat hétre lennének képesek fedezni az ország importszükségleteit.

Az ukrán parlament a múlt héten fogadta el a 2015-ös költségvetés IMF-támogatást élvező módosítását, amely feltétele volt az új támogatási csomag odaítélésének.

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy az ország az IMF hitelkeret odaítélése esetén 5 milliárd dollár azonnali átutalására számít.