A világ olajtermelésének mintegy a harmadát adó Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) féléves rendszeres közgyűlésén pénteken Bécsben nem született megállapodás új kvóta bevezetéséről, ezért az előző ülésen elfogadott napi 30 millió hordós termelési küszöb maradt érvényben.

A nyersolaj ára kevesebb, mint felére csökkent tavaly nyár óta a világpiaci túlkínálat miatt. Az OPEC ugyanis - szakítva hagyományosan követett olajárszabályozó termelési politikájával - részesedésének megvédését helyezte előtérbe a piacra újonnan belépett termelőktől. Ebben az alacsony olajárat használja fegyverként a viszonylag magas kitermelési költséggel dolgozó új források, mint például az amerikai palaolaj kiszorítására a piacról. Az OPEC pénteki bécsi közgyűlése előtt Bijan Zanganeh iráni olajipari miniszter a termelési kvóta tiszteletben tartására szólította fel a szervezet tagjait. A napi 30 millió hordós kvótához képest az OPEC ténylegesen több, mint napi 31 millió hordó olajat termel.

A miniszter szerint a bécsi tanácskozáson két különböző nézet ütközött meg egymással. Az egyik egy felső termelési limit betartását szorgalmazta a piac stabilizálása és a túltermelés enyhítése érdekében. A közgyűlés végül ezt a javaslatot nem támogatta. "A piac erre számított, és a következményekért a kvótájuk felett termelő országokat terheli a felelősség" - idézte az olajminiszter szavait az iráni Shana hírügynökség. "Mindenki pontosan tudja melyik országokról van szó".  Iránnak minden joga megvan arra, hogy visszaigényelje az ellene elrendelt szankciók miatt 2011 végén elveszített világpiaci részesedését és ezt szem előtt tartva a kiviteli korlátozások feloldását követően napi egymillió hordóval meg is fogja növelni a termelését.

Az Iránnal júliusban született atomenergetikai megállapodással összhangban a szankciók feloldása 2016-ban esedékes.