A JP Morgan elemzői az ukrajnai válság és az Oroszország elleni szankciók legutóbbi egy évére visszatekintő helyzetértékelésükben közölték, hogy új, felülvizsgált előrejelzésük az eddigi prognózisukban szereplő 5 százalékos idei mínusz helyett 2,8 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít Oroszországban.

Az orosz gazdaság ugyanis ellenállóbbnak bizonyult a vártnál, elsősorban a rugalmas orosz árfolyamrendszer, a monetáris politika ütemes enyhítése, az olajárak emelkedése, valamint az üzleti és a fogyasztói bizalom erősödésének már érzékelhető, korai jelei miatt. Emelték a nyersolaj világpiaci árára szóló előrejelzésüket is, a Brentnél az év egészére 62,4 dolláros, 2016-ra 71,5 dolláros hordónkénti átlagárat várnak.

Az idei első fél év várhatóan meredek GDP-zuhanása után az év második felében valószínűleg már pozitív lesz a szekvenciális növekedés az orosz gazdaságban. A gyenge rubel segíti a külkereskedelemben részt venni képes orosz ágazatokat, az orosz folyómérleg-egyenleg az idén várhatóan a hazai össztermék 5,2 százalékának megfelelő többletben zár.

A JP Morgan elemzői ugyanakkor most már 9,7 százalékos idei GDP-zuhanást valószínűsítenek az ukrán gazdaságban az eddig várt 7,6 százalék helyett. Ezt a vártnál sokkal rosszabb legutóbbi ipari termelési, illetve kiskereskedelmi adatokkal indokolták.

Az ukrán GDP az idei első negyedévben az előzetes becslés alapján 17,6 százalékkal zuhant éves összevetésben. A prognoszták szerint az ukrán gazdaság finanszírozási hiánya a 2015-2018 közötti időszakban sokkal nagyobb lesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által várt 40 milliárd dollárnál.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap Londonban ismertetett új prognózisa szerint az orosz GDP idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken. Az EBRD előrejelzése szerint az ukrán GDP idén 7,5 százalékkal zuhan, de 2016-ban 3 százalékkal nőhet. A bank előző, januári prognózisában még 5 százalékos idei visszaesést jósolt az ukrán gazdaságban.