Azarov, aki az 2014-ben megdöntött Viktor Janukovics elnök kormányfője volt, személyesen is ismerte az amerikai kampányszakembert. Manafort Kijevben választási tanácsokkal támogatta Janukovicsot - idézi az interjút az MTI.

"Mindez azért van, mert kiéleződtek az ellentétek Trump és a demokraták között. Személyesen ismerem Manafortot. Képtelenség, hogy összeesküvéssel és az Egyesült Államokkal szembeni ellenséges politizálással vádolják. Egy lépést sem tett meg anélkül, hogy ne konzultáljon az amerikai nagykövettel" - mondta a politikus.

Azarov felidézte, hogy Manafort kampányszlogeneket dolgozott ki Janukovics számára. A volt kormányfő szerint az amerikai jó szakember a választási technikák terén. Ugyanakkor arra is kitért, hogy "súlyos nézeteltérései" keletkeztek Manaforttal. Például azért, mert a tanácsadó azt javasolta, az egyik választási jelszó hirdesse azt, hogy Ukrajna be akar lépni a NATO-ba, amivel Azarov nem értett egyet, mert szerinte az ukrán választónak ez nem kellett.

Az ukrán politikus kifogásolta, hogy az amerikai tanácsadó ezt követően a kulisszák mögött őt megkerülve, másokon keresztül próbált meg érvényt szerezni elképzelésének.

"De amikor őt az Egyesült Államok ellenségének nevezik, az a mániás paranoia jele. Elnökségének 10 hónapja alatt nem hagyták, hogy Trump kidolgozza a külpolitikai irányvonalát" - mondta Azarov.

Washingtonban október 30-án emeltek vádat emeltek Manafort, valamint az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen. A vádemelés a tavalyi amerikai választási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller javaslatára történt.

A Manafort és a Gates ellen felhozott 12 vádpont egyike szerint a két férfi 2008 és 2014 között be nem jegyzett lobbista tevékenységet folytatott az Egyesült Államokban Ukrajna, az ukrán Régiók Pártja és Janukovics érdekében.

Címlapkép: MTI/EPA/Tasos Katopodis